Zonnedak Teva: duurzame energie voor de buurt

Geschreven door Redactie
Zonnedak Teva: duurzame energie voor de buurt

Het collectieve zonnedak van Teva is officieel geopend.

Op het dak van het bedrijf in de Waarderpolder liggen 376 zonnepanelen. Buurtbewoners nemen zonnestroom af. Dit is het derde dak dat geopend is van de in totaal vijf collectieve zonnedaken die Haarlem in 2021 erbij krijgt.

Buurtenergiecoöperatie Haarlem Noorderlicht zorgde voor de bouw van het zonnedak op Teva en wekt de stroom op voor de leden. De panelen zijn van de coöperatie, de leden investeren mee en krijgen een deel van de zonnestroom. Het dak is nu officieel geopend maar was al vanaf eind mei in werking. Sindsdien is er al 58.000 kWh opgewekt. Dat is het jaarlijks elektraverbruik van 21 huishoudens.

Energie opwekken

Wethouder duurzaamheid Robbert Berkhout: “Ik vind het mooi dat Teva het dak beschikbaar stelt aan buurtbewoners. Zo draagt Teva bij aan de duurzame ambities van Haarlem en het eigen bedrijf. Teva is al langer bezig met duurzaamheid en tekende in 2019 de Green Deal Zorg. Hopelijk volgen steeds meer dak-eigenaren dit goede voorbeeld. Ook de gemeente zet waar het kan de eigen daken in voor het opwekken van zonnestroom. En in de openbare ruimte zoeken we naar oplossingen om energie op te wekken zoals op parkeerterreinen en rondom de stad.”

Schalkwijkers kunnen inschrijven voor zonnedak Rudolf Steiner

Haarlemmers die niet op eigen dak zonnepanelen kunnen leggen, kunnen meedoen aan een collectief zonnedak. Met collectieve zonnestroom verdient u in ongeveer tien jaar de investering terug. Er komt zonnedaken op de Rudolf Steiner school met 410 panelen. Buurtbewoners kunnen zich inschrijven bij coöperatie Spaarnezaam.

Daken gezocht

Ben jij eigenaar van een (groot) dak of woont u in een VvE? En wil je samen met de buurt zonne-energie opwekken? Kijk voor de mogelijkheden en aanmelden op Kennemer Energie.

EMPOWER 2.0

De gemeente werkt samen met coöperatie Kennemer Kracht en Stichting Stadsgarage aan het Europese project EMPOWER 2.0 om bewoners te betrekken in de energietransitie, onder andere met collectieve zonnestroomdaken.