Eerste paal de grond in voor Circulair BouwLab

Geschreven door Redactie
Eerste paal de grond in voor Circulair BouwLab

Dinsdag 1 november ging de eerste heipaal de grond in voor het Circulair BouwLab in de Waarderpolder. Bijzonder is dat bij de bouw onderdelen van een pand uit Almere worden hergebruikt.

Dat past helemaal bij het doel van het BouwLab. Het wordt namelijk een plek waar geëxperimenteerd wordt met duurzaam en slim bouwen met hergebruik van bestaande materialen. Het lab komt op het terrein van de 3D Makers Zone in de Waarderpolder. De eerste paal werd hier dinsdag geslagen in bijzijn van wethouder Robbert Berkhout, diverse raadsleden en alle projectpartners.

Innoveren door te doen

Met het Circulair BouwLab wil de projectgroep aantonen dat circulair bouwen echt mogelijk is. De ervaring met dit praktijkvoorbeeld kan andere opdrachtgevers overtuigen om ook stappen te zetten naar duurzaam en slim bouwen en het hergebruiken van materialen. Ook geeft het project antwoorden op vragen zoals: heeft het economisch wel zin om een pand her te gebruiken? Is het technisch haalbaar?

Herman van Bolhuis (3D Makers Zone/BouwLab R&Do), wethouder Robbert Berkhout en Brigitte Paulissen (Beter Business) bij het slaan van de eerste paal. Foto: BouwLab R&Do

Testen en meten

Bij het project worden zoveel mogelijk oplossingen toegepast om te testen en te meten. Zo wordt bijvoorbeeld het dak voorzien van verschillende soorten dakbedekkingen (natuurlijk, traditioneel, gerecycled en zonnepanelen). De voorlopige planning is dat het pand in het voorjaar van 2022 wind- en waterdicht is.

C-district

Het BouwLab ligt in het C-district in de Zuidwest hoek van de Waarderpolder. In dit gebied wil de gemeente Haarlem een plek creëren waar samen met het MKB, startups en kennisinstellingen wordt gewerkt aan projecten op het gebied van circulariteit en duurzaamheid. Robbert Berkhout: “We willen in de Waarderpolder een plek creëren waar bedrijven uit de regio innovatieve oplossingen bedenken en zo bijdragen aan een duurzame economische groei en werkgelegenheid. De ontwikkeling van Circulair BouwLab is een mooie eerste stap.”