El Castillo, met een imponerende troon

Geschreven door Redactie
El Castillo, met een imponerende troon

Binnenin de piramide staat de troon van Kukulcan

El Castillo, ook wel de Piramide van Kukulcan genoemd is een trappenpiramide die in Chichén Itzá staat, op het schiereiland Yucután in Mexico. De piramide is een van de bekendste bouwwerken in Mexico. Hij is in de negende eeuw gebouwd door de Maya’s.

De El Castillo diende als tempel voor de god Kukulcan. De piramide heeft aan vier kanten trappen, en een plateau met tempel boven op. Alle trappen bestaan uit 91 treden. Dat zijn in totaal 365 treden, dat zijn net zoveel treden als dat er dagen zijn in een jaar. De piramide is inclusief de tempel 30 meter hoog. Binnenin de piramide staat de troon van de god Kukulcan, uit steen en jade gehouwen.

De tempel staat bekend om een verschijnsel dat twee keer per jaar plaatsvindt. Namelijk tijdens het lente en herfstpunt. De schaduwen vallen op de dagen zo langs de trappen, dat de verplaatsende schaduwen op kruipende slangen lijken. Deze gebeurtenis is een verwijzing naar Kukulcan, wiens naam ‘gevederde slang’ betekent. Waarschijnlijk is de opdracht voor het bouwen van deze piramide door Kukulcan zelf gegeven. In de twintigste eeuw is de piramide gedeeltelijk gerestaureerd.