Vernieuwingen parkeren in Haarlem

Geschreven door Redactie
Vernieuwingen parkeren in Haarlem

Jaarlijks ontvangt de gemeente ongeveer 3000 meldingen van parkeeroverlast. Om de overlast aan te pakken, rijdt er vanaf 8 november een nieuwe scanauto.

Iedereen die parkeert in een zone ‘betaald parkeren’ moet betalen. Dat is wel zo eerlijk. Het gaat namelijk om de openbare ruimte waar elke Haarlemmer gebruik van kan maken. Tot nu toe betaalt ruim een kwart van de bestuurders niet op parkeerplekken waar dit wel moet.

Door gebruik te maken van de nieuwste technieken gaat het aantal controles aanzienlijk omhoog. Hierdoor kan de overlast effectiever worden aangepakt en de bereikbaarheid en mobiliteit worden verbeterd. De nieuwe scanauto is elektrisch en daarmee duurzamer dan zijn voorganger.

Geen parkeerboete meer onder ruitenwisser

Onze gemeente heeft al ruim 10 jaar een scanauto voor de parkeerhandhaving. Met de oude scanauto schrijft een parkeerhandhaver op straat een boete. Bij de nieuwe scanauto wordt de controle vanuit een backoffice gedaan. Dit betekent dat er geen parkeerboetes meer onder ruitenwissers te zien zijn. Mensen die niet betalen voor een parkeerplek in de ‘betaald parkeren zones’, krijgen na een paar dagen een brief met de naheffing via de brievenbus.

Mobiel parkeren uitgebreid

Naast het vernieuwen van de scanoplossing sluit Haarlem per 8 november ook aan op de Nationale Parkeerrechtendatabase (NPR). Dit betekent dat bezoekers vanaf die dag gebruik kunnen maken van alle 15 landelijk actieve aanbieders van mobiel parkeren. Nu zijn dat er slechts 3. Als gebruiker van belparkeren hoeft men niets te doen. Wel verandert het zonenummer in de binnenstad. De meeste parkeerapps zullen dit automatisch op basis van de locatie signaleren. Het zonenummer boven de parkeerautomaten wordt hiervoor aangepast. Voor vergunninghouders verandert er niets.

Meer informatie

Voor meer informatie over de nieuwe scanauto of het betalen in de ‘betaald parkeren zones’ in Haarlem kijk op: www.haarlem.nl/parkeerboete.