In heel Nederland kan nu binnen zes minuten reanimatie plaatsvinden

Geschreven door Redactie
In heel Nederland kan nu binnen zes minuten reanimatie plaatsvinden

In heel Nederland kan nu binnen 6 minuten worden gestart met reanimatie bij een hartstilstand. Een enorme mijlpaal waar duizenden levens per jaar mee worden gered. In vier jaar tijd is het aantal burgerhulpverleners in ons land met bijna vijftig procent gegroeid.

Ook het aantal AED’s nam de afgelopen jaren hard toe. Het doel van de Hartstichting en HartslagNu is overal in Nederland binnen 6 minuten te kunnen starten met reanimeren en een AED hierbij aan te sluiten. Op 6 december wordt de mijlpaal gevierd in het bijzijn van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander.

Burgerhulpverlener

Er zijn maar liefst 245.000 Nederlanders momenteel aangemeld als burgerhulpverlener bij reanimatieoproepsysteem HartslagNu. Vier jaar geleden waren dat er 170.000 in totaal. Met die enorme groei kan nu bij elke alarmering een burgerhulpverlener worden opgeroepen, die binnen 6 minuten kan reanimeren De eerste zes minuten zijn cruciaal voor de grootste overlevingskans. Binnen een zogenoemde 6-minutenzone bieden mensen binnen zes minuten de juiste hulp bij een hartstilstand: ze bellen 112, starten met reanimeren en zetten een AED in. 

Aart Bosmans, bestuurder HartslagNu: “Wij zijn continu bezig het oproepsysteem te optimaliseren. Zo hebben we de tijd tussen de 112-melding en de HartslagNu oproep verkort van 1min36 naar slechts 51 seconden. Dit betekent dat burgerhulpverleners steeds sneller ter plaatse kunnen zijn, wat de kans vergroot dat er binnen 6 minuten kan worden gestart met reanimeren. Ook kijken we steeds naar de meest optimale alarmeringsstraal. Vorig jaar hebben we daar al belangrijke stappen in gezet, waarmee we de kans vergroten dat overal in Nederland voldoende burgerhulpverleners en AED’s worden gealarmeerd.” 

Overlevingskansen vergroten

Jaarlijks worden zo’n 17.000 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Door de jaren heen zijn de kansen op overleving enorm verbeterd. In de jaren ’90 van de vorige eeuw was de overleving nog 9%, terwijl dit percentage inmiddels is gestegen tot bijna 25%.