Haarlemse Lynelle te zien in nieuwe documentaire Victim blaming

Geschreven door Redactie
Haarlemse Lynelle te zien in nieuwe documentaire Victim blaming

Drie op de vier mensen die slachtoffer zijn van seksueel geweld krijgen tenminste één beschuldigende reactie als ze anderen in vertrouwen nemen.

Dit benadrukt klinisch psycholoog Iva Bicanic van het Centrum Seksueel Geweld in de documentaire ‘Victim blaming’ die Sunny Bergman maakte in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Hierin wordt zichtbaar hoe diepgeworteld victim blaming in onze maatschappij zit, dat mensen vaak onbedoeld aan victim blaming doen en hoe schadelijk dit soort reacties zijn voor een slachtoffer. Bicanic: “Victim blaming is alsof je nog een keer wordt verkracht.” De documentaire is vanaf vandaag te zien op watkanmijhelpen.nl.

“Waarom nodigde je hem bij je thuis uit?” en “Je had dus gedronken die avond?”. In de documentaire Victim blaming vertellen zes mensen die seksueel geweld meemaakten, onder wie de Haarlemse Lynelle, wat dit soort reacties met hen deed. Lynelle: “Het voelde alsof het mijn eigen schuld was geweest.” Lindsay: “Door deze vragen heb je het gevoel dat je moet bewijzen dat het wel echt is gebeurd en waarom. Terwijl je na zo’n nare ervaring iemand nodig hebt die naar je luistert.” Kimberley: “Ik dacht echt: zoveel vragen, ga je nog vragen hoe het met mij gaat?”

Voelt het niet oké, dan is het niet oké. Als jouw grens overschreden is, mag je altijd hulp zoeken. Kijk op watkanmijhelpen.nl.