Haarlem krijgt 6,5 miljoen euro voor woningbouw in Oostpoort

Geschreven door Redactie
Haarlem krijgt 6,5 miljoen euro voor woningbouw in Oostpoort

De minister van BZK heeft vandaag bekend gemaakt dat Haarlem € 6,5 miljoen krijgt uit de ‘Regeling Woningbouwimpuls’ voor Haarlem Oostpoort.

In het gebied rond station Spaarnwoude komen circa 1.000 woningen, kantoren en een hotel.

Wethouder Floor Roduner (Ruimtelijke Ontwikkeling): ”Dit is opnieuw een enorme impuls voor Haarlem! Na eerdere bijdragen aan de projecten Europaweg en Zuidwest, heeft Haarlem nu ook de voor de ontwikkelzone Oostpoort aangevraagde subsidie toegekend gekregen. Hiermee komt geld beschikbaar voor de eerste ontwikkeling van een nieuw stuk stad aan de oostkant van Haarlem. Van deze woningen is straks 40% sociale huur en 40% middelduur.”

Vier rondes

In totaal trekt het kabinet 1 miljard euro uit om het woningtekort in Nederland terug te dringen. Het geld wordt in vier rondes beschikbaar gesteld. Haarlem Oostpoort is één van de tien projecten die is uitgekozen in de derde ronde van de Woningbouwimpuls. Voorwaarde om in aanmerking te komen voor de impulsregeling is cofinanciering: de 6,5 miljoen is een verdubbeling van het geld dat Haarlem zelf ook al beschikbaar heeft gesteld.

Alliantie Haarlem Oostpoort

Met dit geld kan in Oostpoort versneld woningbouw worden gerealiseerd. Een wens die ook wordt gedeeld door de brede alliantie van partijen waarin Haarlem, onder andere met de provincie en de Metropoolregio Amsterdam, met Bouwend Haarlem, de woningcorporaties, wijkraden, ProRail en NS samenwerkt. Eind 2019 heeft de gemeenteraad de ontwikkelvisie vastgesteld die samen met de alliantie tot stand is gekomen. Naast woningen voorziet de visie ook in voorzieningen, werkgelegenheid en een mobiliteitsknooppunt. Binnen drie jaar gaat de bouw van start van de eerste 100 woningen.