Maak je eigen kerststol!

Geschreven door Redactie
Maak je eigen kerststol!

De feestmaand is natuurlijk niet compleet zonder een kerststol. Je kunt hem natuurlijk ook ko- pen in de supermarkt maar, het is natuurlijk veel leuker om hem zelf te maken.

Ingrediënten:

 • 350 gram bloem;
 • 25 gram verse gist;
 • 2 eieren;
 • 25 gram witte basterdsuiker;
 • 7 gram zout;
 • 0,50 gram citroenrasp;
 • 30 gram roomboter;
 • 30 gram margarine;
 • 210 milliliter water;
 • 250 gram rozijnen;
 • 70 gram noten;
 • 200 gram spijs.

Verwarm als eerste de oven voor op 200 graden. Vervolgens klop je het ei los, voeg je de helft van het water en het gist toe. Vervolgens meng je alle ingrediënten - op de rozijnen, noten en het spijs na - door elkaar. Kneed het deeg vervolgens tot een soepel deeg. Daarna kneed je de rozijnen en noten er doorheen en zorg je dat de rozijnen goed in het deeg zitten, anders worden ze te hard tijdens het bakken. Laat het deeg vervolgens ongeveer 25 minuten rijzen.

In de tussentijd kneed je het amandelspijs soepel en maak er een spijsrol van. Pak vervolgens het deeg en rol het uit tot een rechthoekige plak met dezelfde lengte als de spijsrol. Knap het deeg over de spij s zodat het een ware kerststol wordt. Bestrijk daarna de bovenkant van het deeg met opgeklopt ei. Laat het brood 30 minuten rusten om ze vervolgens 35 minuten in de oven te leggen.

Als de stol eenmaal klaar is kun je het versieren met boter en/of poedersuiker. Eet smakelijk!