Hoe word je beter in communiceren?

Geschreven door Redactie
Hoe word je beter in communiceren?

Voor iedere ondernemer of persoon is goed communiceren een belangrijke eigenschap.

Hoe kun je nou jouw ideeën overbrengen of verkopen als je geen fatsoenlijk gesprek kunt voeren met iemand?

Vergeet niet te luisteren. Vrijwel de meeste mensen houden ervan om over zichzelf te praten. Maak hier gebruik van door goed te luisteren naar wat de ander te zeggen heeft, en niet continu te onderbreken. Anders verliest de andere persoon interesse als alles alleen maar over jouw gaat.

Hoe verleidelijk het daarom ook kan zijn, probeer degene tegenover je niet te onderbreken, ook al merk je op dat er iets aan het verhaal niet helemaal juist is of je het er niet mee eens bent.

Laat je gesprekspartner eerst het punt afmaken en reageer vervolgens met jouw kijk op het verhaal.

Kies het juiste moment om te spreken. Vaak zie je dat mensen in een groep door elkaar heen beginnen te praten en een gesprek zo niet soepel verloopt. Probeer daarom het juiste moment te kiezen om te spreken.

Vaak merk je wanneer iemand zijn punt gemaakt heeft als er een kleine stilte valt. Speel hier op in en vervolg het gesprek met jouw standpunt. Ga dus niet door iemand heen praten als ze nog bezig zijn.

Dit zorgt er met name voor dat de aandacht van de gehele groep naar jou wordt verlegd en je zo een maximaal bereik hebt.

Laat het weten als je de ander niet meer kunt volgen. Heb je het verhaal van de ander niet kunnen volgen? Of is het zo luid in de omgeving dat je niet hebt verstaan wat de ander zei? Laat het nooit zomaar voorbij gaan, maar vraag altijd of de ander het wil herhalen totdat je doorhebt wat de ander wilde zeggen.

We zijn van nature ‘bang' om te laten merken dat we even niet aan het opletten waren. Ook zijn we bang om iemand lastig te vallen met de vraag of de ander het opnieuw wilt zeggen.