Word Up leert jongeren praten over gevoelens

Geschreven door Redactie
Word Up leert jongeren praten over gevoelens

De mentale gezondheid van jongeren staat weer onder veel druk.

Uit de landelijke jeugdmonitor blijkt dat veel jongeren last hebben van sombere gevoelens of suïcide. Praten over hoe het echt met je gaat vinden veel jongeren enorm lastig.

Daarom lanceert Museum van de Geest in samenwerking met GGD Kennemerland het kunsteducatieprogramma ‘Word Up’, bedoeld voor leerlingen in het voortgezet- en beroepsonderwijs.

Het Nova College in Haarlem heeft de debuut en gaat in 2022 met het project van start met studenten van de richting Sociaal Werk. Professionals geven jongeren nieuwe tools om te praten over gevoelens en gedachten zoals ‘Je eigen script schrijven’ met Spoken Word-artist Elten Kiene, ‘Je hoofd op papier krijgen’ met illustrator Evangeline Agape of je eigen gebruiksaanwijzing analyseren met schrijfster en illustrator Barbara Tammes. In het museum krijgen de leerlingen een audiotour van rapper Willem de Bruin, die zijn ervaringen deelt over de keerzijde van ‘fame’ en hen vragen stelt om zo hun eigen gebruiksaanwijzing vorm te geven. Zodra inspiratie is opgedaan in het museum, gaan jongeren hun eigen Word Up expositie maken op school en in de online expositieruimte van Museum van de Geest. Jelle Buijtendijk is regionaal projectleider suïcide-preventie bij GGD Kennemerland en initiatiefnemer van het project. ‘’De mentale gezondheid van jongeren staat onder grote druk. Uit de landelijke jeugdmonitor van de GGD blijkt dat bij crisisdiensten het aantal meldingen van jongeren in nood, schrikbarend is toegenomen. Klachten over angst, depressies, suïcidale gedachten, grote onzekerheid over de toekomst. Dit zijn risicofactoren die uiteindelijk kunnen leiden tot suïcide. Meer aandacht voor de mentale gezondheid van jongeren is bittere noodzaak.”

De kick-off van het project is op 19 januari in het Nova College in Haarlem. Op deze dag wordt tevens het online platform Word Up gelanceerd.