ProRail bouwt hek langs spoor om aanrijdingen met herten te voorkomen

Geschreven door Redactie
ProRail bouwt hek langs spoor om aanrijdingen met herten te voorkomen

Spoorwegbeheerder ProRail zal in 2022 beginnen met de bouw van een ongeveer 800 meter lang hek langs het spoor aan de rand van Zandvoort.

De afgelopen jaren zijn treinen daar, ter hoogte van de natuurbrug, meerdere keren in botsing gekomen met plotseling overstekende herten. 

De bouw van het hekwerk is een langgekoesterde wens van Willem van der Sloot. "Ik probeer het al een paar jaar voor elkaar te krijgen. Het is allemaal begonnen toen mijn zoontje mij waarschuwde dat daar kinderen bij het spoor speelden. Ik heb dat toen aangekaart bij wethouder Joop Berendsen en er is toen aan één kant van het spoor een hek geplaatst. Dat was goed, maar ProRail had ook aan de andere kant een hek moeten plaatsen."


Toeterende treinen

Volgens Van der Sloot zijn er sindsdien negen aanrijdingen tussen herten en treinen geweest en vele 'bijna-botsingen'. "Je hoort de treinen vooral 's ochtends regelmatig toeteren als er weer herten bij het spoor lopen." In maart nam hij een afgevaardigde van de Dierenbescherming en de burgemeesters van Zandvoort en Bloemendaal nog mee naar het spoor, zodat ze de situatie daar met eigen ogen konden zien. Er zijn in de buurt van het spoor nog wel wat verouderde hekwerken, maar daar kunnen herten eenvoudig overheen springen.