Haarlem voert opkoopbescherming in

Geschreven door Redactie
Haarlem voert opkoopbescherming in

Op 1 februari 2022 treedt in Haarlem de opkoopbescherming in werking.

Dat is op gisteren besloten door de gemeenteraad. Dit is een maatregel die het in principe verboden maakt om koopwoningen aan te kopen en vervolgens te verhuren. Het doel van de maatregel is om de aankoop van goedkope en middeldure koopwoningen door investeerders tegen te gaan, zodat er meer van deze woningen beschikbaar blijven voor starters op de woningmarkt.

Wethouder Marie-Thérèse Meijs (Wonen): “De opkoopbescherming gaat gelden in heel Haarlem. Met deze maatregel hebben we meer grip op de woningmarkt en bieden we koopstarters op de woningmarkt en mensen met een middeninkomen meer kansen op een betaalbare woning.”

De opkoopbescherming geldt voor alle koopwoningen met een WOZ-waarde tot €389.000. Voor koopwoningen die na 1 februari worden aangekocht, moet een vergunning worden aangevraagd om ze te verhuren. De vergunningen zullen in principe alleen verleend worden voor specifieke situaties: verhuur aan eerste- en tweedegraads familieleden, tijdelijke verhuur tot 12 maanden, verhuur van woningen verbonden aan een bedrijfspand, en verhuur door corporaties.