Zo kom je erachter wat je ambities zijn

Geschreven door Redactie
Zo kom je erachter wat je ambities zijn

Je kunt weten wat je ambities zijn met een paar simpele stappen.

Zo kom je erachter hoe!

Maak een mindmap. Schiet je geregeld een leuk idee binnen, maar kom je niet verder dan dat? Het helpt als je al die ideeën voor je ziet. Pak een groot vel papier en schrijf op van de ideeën die in je opkomen. Sta jezelf toe om te dromen zonder je meteen af te vragen of het realistisch is. Geef aan wat voor jou centraal staat, wat daarmee verband houdt en wat je vragen zijn.


Maak trefwoorden:

  • Je talenten
  • Interesses
  • Je toekomstdroom, en je toekomstdroom toen je kind was
  • Wat het is dat deze dromen voor jou aantrekkelijk maakt
  • Onderwerpen waarover je in je dagelijks leven niet uitgepraat raakt

Stel prioriteiten. Nadat je bezig bent geweest met kijken wat je wit et cetera, is het tijd om te gaan focussen. Kies in je mindmap dat wat je graag wilt voor de komende jaren. Dit is overigens het moment waarop het proces vaak stilvalt. Dat komt omdat je keuzes maakt, en iets kiezen betekent dat je iets anders laat vallen. Accepteer dit bewust en je zult zien dat je makkelijker verder komt. Je kan namelijk niet twee dingen tegelijk doen.

Maak het concreet. Stel dat je hogerop wilt in je vakgebied. Bepaal wat 'hogerop' precies inhoudt: leiding geven aan je huidige team? Of eerst in een kleinere organisatie je leiderschap ontwikkelen? En over hoeveel jaar wil je dit bereiken? 

Ga kijken naar wat het best bij jouw past, als je meerdere keuzes hebt is het makkelijker kiezen met wat het beste bij jou past!