Nieuwe bomenverordening in Haarlem

Geschreven door Redactie
Nieuwe bomenverordening in Haarlem

Haarlem heeft een nieuwe bomenverordening.

De oude verordening kwam nog uit 2008. Met de nieuwe bomenverordening kan de gemeente het kappen van bomen beter reguleren en worden bomen beter beschermd.

Ook wordt de beoordeling van de kapaanvragen eenduidiger. De nieuwe Bomenverordening Haarlem 2021 gaat in per 29 maart 2022.

Wethouder De Raadt: “Het opstellen van deze Bomenverordening ging niet vanzelf. Veel partijen in de stad zijn betrokken geweest bij de totstandkoming. Met een vertegenwoordiging van het Platform Groen is in 2020/2021 nog een extra verdiepende slag gemaakt. Ik ben blij dat we na een aantal jaar nu eindelijk een goede houvast hebben om kapaanvragen voor bomen te beoordelen.”

De veranderingen

Er moet voor het kappen van een boom eerder een vergunning worden aangevraagd; namelijk al vanaf een omtrek van 50 centimeter. Een criterium voor vrijstelling voor bomen die niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg is omgezet van 100 vierkante meter achtertuin naar 100 vierkante meter totale perceeloppervlakte. Hierdoor moeten meer bomen in particuliere tuinen ook een vergunning aanvragen. En het college stelt voor een pilotperiode van twee jaar een externe adviescommissie in om zich voor complexe kapaanvragen over de kap te laten adviseren. Na twee jaar wordt de pilot geëvalueerd.