Hoe ontstaan regenbogen?

Geschreven door Redactie
Hoe ontstaan regenbogen?

Wat zien we eigenlijk als we naar een regenboog kijken?

Regenbogen kan je tegen komen in de lucht, een fontein of in de straal van een tuinslang. Een regenboog is één van de mooiste natuur verschijnselen, maar wat is een regenboog nou eigenlijk?

Een regenboog ontstaat wanneer de zon op waterdruppels schijnt. Het zonlicht breekt dan door de regendruppels. Het zonlicht wat er in valt bestaat uit golven met een verschillende lengte. De blauwe componenten van het zichtbare licht hebben een kortere golflengte dan de rode. Hierdoor gaan de rode en blauwe componenten zich verschillend gedragen wanneer ze op hun weg door de atmosfeer de waterdruppels tegenkomen. Dit komt doordat alle lichtstralen gebroken worden op het moment dat ze van de ene in de andere stof terechtkomen. De stralen die een langere golflengte hebben worden rood minder gebroken en de stralen met een kleinere golflengte worden blauw.

Daardoor komt het dat het witte zonlicht, wanneer het terug tevoorschijn komt uit een regendruppel uitgesplitst is in de verschillende kleuren die voor komen in een regenboog. Het lijkt dan heel erg alsof de kleuren uit verschillende richtingen komen en daarom zie je het rode licht boven aan en het blauwe licht onderaan.