Kunnen we de opwarming van de aarde vertragen?

Geschreven door Redactie
Kunnen we de opwarming van de aarde vertragen?

Hoewel we de opwarming van de aarde niet van de ene op de andere dag kunnen stoppen, kunnen we het tempo vertragen en de hoeveelheid opwarming van de aarde beperken door uitstoot van warmte vasthoudende gassen en roet te verminderen.

Als alle menselijke emissies van warmtevasthoudende gassen vandaag zouden stoppen, zou de temperatuur van de aarde nog een paar decennia blijven stijgen, aangezien oceaanstromingen overtollige warmte die in de diepe oceaan is opgeslagen, terug naar de oppervlakte brengen. Zodra deze overtollige warmte naar de ruimte zou worden uitgestraald, zou de temperatuur op aarde stabiliseren.

Experts denken dat de extra opwarming door deze "verborgen" hitte waarschijnlijk niet hoger zal zijn dan 0,9 ° Fahrenheit (0,5 ° Celsius). Zonder verdere menselijke invloed zouden natuurlijke processen het overtollige koolstofdioxide langzaam uit de atmosfeer gaan verwijderen en zouden de mondiale temperaturen geleidelijk beginnen te dalen.
Globale kaart van verandering in de warmte-inhoud van de bovenste oceaan van 1993 tot 2019

Deze kaart met trends in de warmte-inhoud in de bovenste 700 meter (2300 voet) van de wereldoceaan laat zien waar de oceanen tussen 1993 en 2019 warmte hebben opgeslagen of verloren. Grote delen van de meeste oceaanbekkens winnen aan warmte (oranje) en de wereldwijde gemiddelde trend is positief, maar sommige gebieden hebben warmte verloren.

Het is nooit "te laat" om actie te ondernemen.