Duurzaamheidsprojecten op middelbare scholen tijdens de Week van de Circulaire

Duurzaamheidsprojecten op middelbare scholen tijdens de Week van de Circulaire

Tijdens de Week van de Circulaire Economie hebben bovenbouwleerlingen van Het Schoter en het Rudolf Steiner College duurzame ondernemersplannen gepresenteerd.

In totaal deden zo’n 200 leerlingen aan de projecten mee. Robbert Berkhout, wethouder Duurzaamheid, was aanwezig op Het Schoter en sprak zijn waardering uit voor het werk van de jongeren. Ook gaf hij aan dat we alle ideeën goed kunnen gebruiken voor het verduurzamen van de stad.

Duurzaamheidseducatie

Steeds meer middelbare scholen in Haarlem besteden aandacht aan het thema klimaat en duurzaamheid. Zo organiseren Het Schoter en het Rudolf Steiner College al meerdere jaren duurzaamheidsprojecten voor de onder- en bovenbouwklassen. Woensdag 16 en donderdag 17 februari waren op deze scholen de 4e en 5e klassen aan zet om hun duurzame ideeën te presenteren. Voorafgaand werden de leerlingen geïnspireerd door pitches van duurzame ondernemers, zoals Design Studio Guleria, Nowa en het textielsorteercentrum van Spaarne Werkt, die vertelden over hun organisatie en de passie voor hun werk.

Oplossingen voor afval- en consumptieprobleem

Leerlingen hadden vooral plannen gemaakt over afval, voedsel, energie of kleding. Er waren ideeën over het tegengaan van voedselverspilling, duurzaam shoppen, het recyclen van kleding, hergebruik van mobieltjes, het aantrekkelijker maken van treinreizen en het tegengaan van zwerfafval. Dit laatste thema ligt dicht bij de belevingswereld van de scholieren. Een idee om afval langs de zogenaamde snoeproutes van de supermarkt naar school te voorkomen is het plaatsen van een statiegeldmachine voor flesjes, blikjes en plasticzakken op school.

Groene Larf Bokaal

Op het Rudolf Steiner College werd traditiegetrouw de Groene Larf Bokaal uitgereikt aan de groep leerlingen met het beste idee. Una, Nynke, Beatrijs en Marlijn hadden de meeste punten binnen gehaald met het mooie idee van een zero waste voedselgids van Haarlem.