Feiten over nijlpaarden

Geschreven door Redactie
Feiten over nijlpaarden

Nijlpaarden zijn enorme water genietende dieren die voornamelijk voor komen in Afrika.

Nijlpaarden zijn grote, ronde dieren die houden van water. Het woord "nijlpaard" komt van het Griekse woord voor "waterpaard" of "rivierpaard". Dit is best wel gek, aangezien nijlpaarden en paarden niet echt verwant zijn. Volgens verschillende dierentuinen zijn de naaste verwanten van nijlpaarden varkens, walvissen en dolfijnen.

Omvang en gewicht

Gemiddelde nijlpaarden zijn zeer ronde dieren en zijn de derde grootste levende landzoogdieren, na olifanten en witte neushoorns. Ze worden tussen de 3,3 en 5 meter lang en tot 1,6 meter lang bij de schouder. Het gemiddelde vrouwtje weegt ongeveer 1.400 kilogram, terwijl mannetjes 1.600 tot 4.500 kg wegen.

Deze enorme dieren zijn verwant aan het veel kleinere en zeldzamere dwergnijlpaard, dat slechts 0,75 tot 1 meter hoog en 1,5 tot 1,75 meter lang wordt. Pygmee-nijlpaarden kunnen tussen de 160 en 270kg wegen.

Eten van nijlpaarden

Nijlpaarden hebben een gezonde en vooral herbivore eetlust. Volwassenen eten ongeveer 35 kg gras per nacht, waarbij ze tot 10 km in een nacht moeten reizen om vol te raken. Volgens National Geographic eten ze ook fruit dat ze tijdens hun nachtelijke opruiming vinden. Als voedsel schaars is, kunnen nijlpaarden voedsel in hun maag opslaan en tot drie weken zonder eten.

Hoewel lang werd aangenomen dat nijlpaarden uitsluitend herbivoor waren, rapporteerden wetenschappers dat nijlpaarden zich af en toe voeden met de karkassen van dieren, inclusief andere nijlpaarden.

Habitat en gedrag

Gewone nijlpaarden leven in de sub-Sahara in Afrika. Ze leven in gebieden met veel water, omdat ze het grootste deel van hun tijd onder water doorbrengen om hun huid koel en vochtig te houden. Beschouwd als amfibische dieren, brengen nijlpaarden volgens National Geographic tot 16 uur per dag door in het water.

Nijlpaarden zijn sociale beesten, die rondhangen in groepen die scholen, bloats, peulen of belegeringen worden genoemd. Scholen van nijlpaarden bestaan meestal uit 10 tot 30 leden, waaronder zowel vrouwen als mannen, maar sommige groepen bestaan uit maar liefst 200 individuen. Ongeacht de grootte, wordt de school meestal geleid door een dominante man.

Nijlpaarden zijn luidruchtige dieren. Hun gesnuif, gemopper en piepende ademhaling is gemeten op 115 decibel en is ongeveer hetzelfde volume dat je zou horen als je bij een rockconcert op 4,6 meter van de luidsprekers zou staan. Het kenmerkende geluid van de dieren, de "wheeze honk", is te horen op meer dan een 1 kilometer afstand. Deze bloeiende wezens gebruiken ook subsonische vocalisaties om te communiceren.

Onze Ambassadeurs