Vandaag is het Internationale Vrouwendag

Geschreven door Redactie
Vandaag is het Internationale Vrouwendag

Internationale Vrouwendag op 8 maart viert elk jaar de sociale, economische en politieke prestaties van vrouwen over de hele wereld.

De dag brengt ook internationaal bewustzijn over gendergelijkheid. Volgens het World Economic Forum zal de wereldwijde gendergelijkheid naar schatting in 2133 bereikt zijn.

Streven naar verandering

Politiek ambt bekleden

Iets meer dan 100 jaar geleden bestond slechts 0,2% van het congres van de Verenigde Staten uit vrouwen. Eigenlijk bestond het 65e congres uit een alleenstaande vrouw. In 1916 verkoos Montana de Republikeinse Jeannette Rankin als de eerste congresvrouw die een federaal ambt bekleedde. Snel vooruit naar het jaar 2020 en vrouwen hebben 23,7% van de Amerikaanse congreszetels in handen. Hoewel dat misschien een vooruitgang lijkt, komt het percentage in de VS volgens statistieken van de Verenigde Naties precies overeen met het wereldwijde gemiddelde voor vrouwen in politieke functies.

Opleiding

In veel delen van de wereld hebben vrouwen minder kans om land, een bedrijf te bezitten of naar school te gaan. Alleen onderwijs is een krachtig instrument dat leidt tot financiële onafhankelijkheid voor vrouwen. Hun kinderen plukken de vruchten, vaak nog generaties lang. Bovendien, als de vrouwen van een gemeenschap gedijen, doet de gemeenschap dat ook. Opgeleide vrouwen en meisjes hebben meer kans om hun kroost op te voeden. Ze hebben ook een beter begrip van de gezondheidszorg en begrijpen hun rechten.

Gelijk loon

Volgens de Verenigde Naties is meer dan de helft van de armste mensen ter wereld vrouw. Internationale Vrouwendag streeft ernaar om economische macht te geven aan vrouwen die niet tegen betaling of tegen lage lonen mogen werken. En ondanks vooruitgang in geïndustrialiseerde landen, is er ook daar nog werk aan de winkel.

Wat kan je vandaag doen?

Over de hele wereld organiseren organisaties, gemeenschappen en individuen evenementen die gericht zijn op de missie van gendergelijkheid, waarbij de prestaties van vrouwen wereldwijd en onderwijs worden gevierd.

- Organiseer een evenement.
- Spreek of speel op een lokale inzamelingsactie.
- Doe mee aan een mars voor gelijke rechten van vrouwen.
- Kom meer te weten over de vrouwen die de weg hebben vrijgemaakt voor veel van de rechten en vrijheden die we tegenwoordig hebben.
- Nodig anderen uit om met je mee te doen, inclusief andere vrouwen, zonen, broers, zussen en dochters.
Gebruik #InternationalWomensDay bij het posten op sociale media.