Vaker op de fiets in Noord-Holland

Geschreven door Redactie
Vaker op de fiets in Noord-Holland

Om Noord-Holland in de toekomst bereikbaar én leefbaar te houden is het belangrijk dat we vaker de fiets of de benenwagen pakken. Veilige en herkenbare doorfietsroutes en looproutes helpen daarbij.

Gedeputeerde Mobiliteit en Bereikbaarheid, Jeroen Olthof: “Het wordt steeds drukker op onze wegen. Om te voorkomen dat we straks allemaal stilstaan, is het belangrijk dat we vaker de fiets of de benenwagen pakken. Er komen steeds snellere fietsen, waarmee je grotere afstanden kunt overbruggen. Daardoor groeit het aandeel van de fiets in ons dagelijks verkeer. Fietsen en lopen nemen niet alleen minder ruimte in dan autoverkeer, het is ook schoner en gezonder. Daarom hebben wij in beeld gebracht wat er nodig is om deze vormen van vervoer op een veilige manier een nog grotere rol te laten spelen in ons dagelijks verkeer.”

Doorfietsen in Noord-Holland

De provincie werkt samen met de gemeenten aan een doorfietsroute Heerhugowaard-Alkmaar-Beverwijk-Haarlem-Heemstede, Amsterdam-Muiden-Naarden-Bussum-Hilversum en aan fietsroutes van en naar Schiphol, o.a. langs de Schipholweg (N232). Er komt een fietsonderdoorgang onder de Velsertraverse (N197) bij station Beverwijk, zodat fietsers sneller en veiliger van en naar de pont Velsen kunnen fietsen.

Doorfietsroutes verbinden woonkernen, werk- en winkelgebieden, onderwijslocaties, bushaltes, treinstations en recreatiegebieden met elkaar. De ideale doorfietsroute biedt op een veilige manier voldoende ruimte aan alle soorten fietsers, zowel gewone als snellere (elektrische). Om ongestoord te kunnen doorfietsen hebben fietsers voorrang op het kruisende verkeer. In de praktijk gaat het om het asfalteren, verbreden en herkenbaar bewegwijzeren van bestaande fietspaden en het wegnemen van barrières zoals spoor- en (water)wegen.