Waarom leven bomen zo lang?

Geschreven door Redactie

Een lang leven vermenigvuldigt de reproductiemogelijkheden van een boom, waardoor de conditie toeneemt.

Daarom moeten kenmerken die de levensduur verlengen op natuurlijke wijze worden gekozen.

Levensduur in bomen wordt bereikt door middel van tal van gedragingen en kenmerken, waarvan sommige uniek zijn voor bomen. Deze omvatten de retentie van stamcelachtige meristeemcellen na elke groeicyclus; het vermogen om niet-krachtige, verloren of beschadigde organen te vervangen, zowel boven als onder de grond, in aanwezigheid of afwezigheid van trauma; een gesegmenteerd vasculair systeem waardoor een deel van een boom kan overleven waar een hele dat niet kan; vorming van klonen; een mechanische structuur die kan reageren op krachten die deze de-optimaliseren; een hormonaal controlesysteem dat het bovenstaande gedrag coördineert; en synthese van defensieve verbindingen.


Onze Ambassadeurs