Besluiten Provinciale Staten Noord-Holland 4 april 2022

Geschreven door Redactie
Besluiten Provinciale Staten Noord-Holland 4 april 2022

Provinciale Staten (PS) stemden in met de Agenda Slimme en Schone Logistiek. Ook namen zij de motie ‘afstand doen van schadelijke biobrandstoffen’ aan.

De publieke tribune was weer toegankelijk voor belangstellenden. Commissaris van de Koning Arthur van Dijk opende de vergadering met de mededeling dat iedereen tot 15 mei een kandidaat kan aanmelden voor de Ribbius Peletierpenning. Ook dit jaar zoeken PS een vrouw die deze onderscheiding verdient voor haar bijdrage aan de deelname van vrouwen aan de Noord-Hollandse politiek of omdat zij een inspirerend politiek rolmodel is. Op 17 juni reikt juryvoorzitter Sybilla Dekker de penning uit. Een kandidate aanmelden kan via www.penning.noord-holland.nl.

Nieuwe juryleden Ribbius Peletierpenning

PS benoemden 2 leden van de jury van de Ribbius Peletierpenning: Jacqueline Prins, algemeen secretaris van de Sociaal-Economische Raad en Joyce Sylvester, Substituut Ombudsman. Prins werkte eerder als directeur Emancipatie bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Sylvester was onder meer waarnemend burgemeester in Anna Paulowna en Naarden.

Agenda Slimme en Schone Logistiek

PS namen het voorstel voor de  ‘Agenda Slimme en Schone Logistiek’ aan met een zeer ruime meerderheid. Deze agenda beschrijft de ambitie en inzet van de provincie Noord-Holland om, samen met partners, te werken aan en te investeren in slim en schoon goederenvervoer. Statenleden spraken onder meer over een navigatiesysteem voor vrachtwagens en de duurzaamheid van verschillende biobrandstoffen. Ze vroegen aandacht voor het mkb, het beperken van overbodig verkeer, balans tussen logistiek en de schaarse ruimte, balans tussen vervoer en leefbaarheid, vervoer over water en ruimte voor bedrijven om zelf schone keuzes te maken. Statenleden debatteerden over grenzen aan de groei, het belang van transport en de vrijheid van consumenten om keuzes te maken. Ook ontstond een debat over meer asfalt voorkomen of juist het belang van meer asfalt.