“Dit is een iconische kerk, vol met verhalen die we zichtbaar willen maken”

Geschreven door Redactie
“Dit is een iconische kerk, vol met verhalen die we zichtbaar willen maken”

De Grote Kerk in Naarden is een prachtig eeuwenoud gebouw met een rijke geschiedenis.

De stichting die de kerk beheert wil de verhalen en historische figuren van de kerk voor bezoekers virtueel tot leven wekken. De plannen daarvoor worden de komende maanden ontwikkeld, met behulp van een subsidie van de provincie Noord-Holland voor de innovatie van cultuur en erfgoed.

Ellen Snoep, directeur van Stichting Grote Kerk Naarden: “De Grote Kerk is door de eeuwen heen voor mensen een plek om elkaar te ontmoeten, te schuilen, te rouwen en trouwen en hun geloof te belijden. Dat is het vertrekpunt van de erfgoedbeleving. We willen een interactieve digitale presentatie maken voor bezoekers en op een creatieve manier herinneringen en verhalen tot leven brengen. Ik heb daar al wel gedachtenspinsels bij. Er is in de kerk bijvoorbeeld een grafsteen waaronder ooit een bruidspaar en hun getuigen lagen, die kort na het huwelijk door het ijs zijn gezakt. Dat is natuurlijk een tragisch verhaal. Het zou heel mooi zijn als je langs zo’n grafsteen loopt, dat die dan oplicht en dit verhaal wordt verteld.”

“Tegenwoordig kun je ook met VR (Virtual Reality), andere projecties of een game mooie dingen doen. Wat me leuk lijkt is dat een aantal figuren die zijn terug te vinden in het gebouw, de mensen virtueel meeneemt op ontdekkingstocht, zodat je vanuit hun perspectief de kerk leert kennen. We gaan de komende maanden het plan voor de erfgoedbeleving met een gespecialiseerd bureau uitwerken.”