Het kunstwerk tussen je oren

Geschreven door Redactie
Foto: Bastiaan van Musscher

Gemeente Haarlem geeft de komende 3 jaar € 1.5 miljoen aan programmasubsidies voor culturele organisaties in de hele stad. We gaan bij een aantal organisaties op bezoek en praten met hen over hun projecten. Vandaag nemen we een kijkje in Het Dolhuys, Museum van de Geest.

“Kijk met een open geest naar je stadsgenoten, dat is 1 van de doelstellingen van het Museum van de Geest”, vertelt Danielle Lakeman. Zij is social media manager bij dit museum dat is gevestigd in het prachtig gerestaureerde voormalige pest-, dol-, en leprooshuis aan de Bolwerken.

Afwijken van de norm

"We zijn gefascineerd door het kunstwerk tussen je oren", zegt Danielle. Het Museum van de Geest wil stereotype beelden over mensen en hun geest ter discussie stellen. Want wie is 'normaal' en wie is 'anders'? Het museum streeft ernaar dat ieder mens erkend, gewaardeerd, gezien en begrepen wordt. En dan vooral ook mensen die afwijken van de geldende norm, zowel positief als negatief, vroeger en nu.

Danielle: “We laten de psychische geschiedenis in Nederland zien, maar ook die van het dolhuis zelf. En je kunt er kunst bekijken, waaronder schilderijen en beelden gemaakt door ‘outsiders’. Outsiders zijn mensen die kunst maken, maar bijvoorbeeld niet op de Kunstacademie hebben gezeten.”

European Museum of the Year Award

In mei 2022 won Museum van de Geest de European Museum of the Year Award. Dit zei de jury over het museum: "Het museum onderzoekt de aard van de menselijke geest op een unieke, innovatieve manier."

Het museum ontvangt een cultuursubsidie van gemeente Haarlem. Hoe gaat het geld worden ingezet? Danielle: “We hebben een programmacoördinator mentale gezondheid, we zijn het eerste museum in Nederland met iemand met zo'n functie. We kunnen daardoor meer kunst en cultuurprogramma's ontwikkelen om mentale gezondheid bespreekbaar te maken. Dat kan in het museum zelf, maar ook door in projecten samen te werken met andere organisaties in de stad.”

Uit de taboesfeer

Danielle noemt het project ‘Word-Up’ voor middelbare scholen. “Hiermee willen we mentale gezondheid onder jongeren bespreekbaar maken en uit de taboesfeer halen. Het is nu nog een pilot maar daar wordt nu een lesprogramma voor ontwikkeld. Maar we werken bijvoorbeeld ook samen met de Hersenstichting.”

Je kunt soms niet aan de buitenkant zien wat er in iemands hoofd zit, zegt ze. "En daar kunnen zulke mooie verhalen in zitten die het verdienen om gehoord te worden”.

Danielle vertelt in de video waarom iedere Haarlemmer een keer het museum moet bezoeken. 

Onze Ambassadeurs