Kwart ouders gunt toekomstige brugpieper e-bike

Geschreven door Redactie
Kwart ouders gunt toekomstige brugpieper e-bike

Eén op de vier ouders van kinderen tussen de elf en dertien jaar vindt de overgang naar de middelbare school een reden om een elektrische fiets aan te schaffen voor hun kind(eren). Dit blijkt uit representatief onderzoek van onderzoeksbureau Panel Inzicht in opdracht van Stella Fietsen. Eén op de tien kinderen gaat al met de e-bike naar de middelbare school.

29% van de ouders is geneigd om een e-bike te kopen voor hun kind(eren) wanneer fietsmaatjes ook elektrisch fietsen. Dit komt omdat ouders niet willen dat hun kind achterblijft, blijkt uit het onderzoek. Een andere reden voor het kopen van een elektrische fiets is de grotere afstand naar de middelbare school. 77% van de elf- tot en met dertienjarigen gaat nu nog met een analoge fiets naar school. Mogelijk gaat dit snel veranderen in de eerste weken van het nieuwe schooljaar. Een grote groep ouders (40%) geeft aan dat ze weten dat hun kind graag een e-bike zou willen.

“Ook bij Stella zien we elk jaar een stijging in verkopen tijdens de eerste weken van het nieuwe schooljaar”, legt woordvoerder Johan Makaske van Stella Fietsen uit. “De overstap naar de middelbare school is voor veel ouders hét moment om een nieuwe fiets te kopen. Tegenwoordig is dat steeds vaker een e-bike. We merken dat het imago van de e-bike echt aan het veranderen is, met name door het steeds vernieuwende aanbod. Zo zijn er tegenwoordig ook elektrische fietsen met voorop een rekje voor de rugtas.”

Liever e-bike dan scooter

Bijna de helft van de ouders (46%) ziet hun kind, als ze oud genoeg zijn, liever op de e-bike naar school gaan dan op een scooter. Ze houden hun kroost liever in beweging en vinden een scooter onveilig. 33% heeft hier nog niet over nagedacht. Het overgrote deel van de ouders (59%) vindt het veilig genoeg om hun kinderen alleen naar school te laten fietsen. Toch voelt een kwart zich er niet goed bij. 42% van die groep geeft aan dat de route naar school niet veilig genoeg is. 49% denkt dat zijn of haar kind de verkeerssituaties niet goed kan inschatten.

Fietsen, fietsen, fietsen met kids

Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen ziet in de eerste weken van het nieuwe schooljaar standaard een piek in het aantal ongelukken met brugklassers en vindt de zorgen van ouders dan ook logisch. “Dat ouders bezorgd zijn is volledig terecht. Wat de oplossing kan zijn? Fietsen, fietsen, fietsen met je kinderen”, zegt Tertoolen. “Dit helpt kinderen verkeerssituaties te herkennen. Als het goed is stapt je kind niet voor het eerst op de fiets als ze naar de middelbare school gaan. Al zie ik dit nog vaak genoeg gebeuren. Een grote groep ouders neemt niet de tijd om hun kinderen fatsoenlijk voor te bereiden op het verkeer. Dat is gemakzucht.”

Veel brugklassers opgehaald bij regen

Opvallend is dat alle ouders die een e-bike hebben aangeschaft voor hun kind(eren), aangeven die speciaal gekocht te hebben voor de overgang van de basisschool naar de middelbare school. 51% van de elf- tot en met dertienjarigen die met een elektrische fiets naar school gaat, moet namelijk zes kilometer of verder naar school fietsen, komt naar voren uit het onderzoek. En hoewel vrijwel alle tieners zelfstandig naar school gaan, strijken ouders bij regen nog vaak hun hand over het hart. 49% van de ouders brengt of haalt hun kinderen van school bij nat weer.

De volledige onderzoeksresultaten zijn hier te vinden.