Maak samen met ons chocolade Lebkuchen

Geschreven door Redactie
Maak samen met ons  chocolade Lebkuchen

Lebkuchen is een peperkoek waar Duitsland en vooral het stadje Nürnberg beroemd om is. Het is een soort nootachtige peperkoek met een chocolade of glazuurlaagje eroverheen. Deze lekkernij kun je vinden in verschillende bakkerijen in Duitsland of op de kerstmarkten! Maar je kunt ze thuis natuurlijk ook eenvoudig zelf maken!

Dit zijn de ingrediënten die je nodig hebt voor het deeg: 2 geklutste eieren, 65 gram suiker, 1 zakje vanillesuiker, 5 gram Lebkuchen kruiden, 75 gram grof gehakte hazelnoten, 25 gram grof gehalte walnoten, 100 gram bloem, een halve theelepel kaneel, 8 gram bakpoeder (gezeefd) en 1 theelepel cacaopoeder. Lebkuchen kruiden kan je zelf mixen! Dat je doen door 35 gram kaneel, 5 gram kruidnagel, 1 gram nootmuskaat, 2 gram koriander en 2 gram gemalen foelie met elkaar te mengen. Het ingrediënt dat je nodig hebt voor het chocoladeglazuur is bittere, witte of melkchocolade.

Bereiding Lebkuchen:

Verwarm als eerst de oven voor op 180 graden. Roer daarna de suiker, eieren en vanillesuiker met een elektrische handmixer tot het mengsel is verdubbeld en de suiker is opgelost. Voeg daarna de noten, de bloem en kruiden toe. Kneed dit vervolgens tot een goed deelmengsel. Normaal gesproken moet je het deeg 24 uur laten rusten op een koele plaats, maar je kunt deze stap ook overslaan als je niet wilt wachten!

Maak met natte handen kleine balletjes van ongeveer 15 gram van het Lebkuchenmengsel en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Hou er rekening mee dat ze voldoende uit elkaar liggen. Wat ook heel leuk is om vormpjes te maken zoals hartjes en rondjes.

Bak de koekjes in de voorverwarmde oven op 180 graden gedurende 12 tot 15 minuten lichtbruin. Laat de koekjes daarna afkoelen op een rooster.

Bereiding van de Lebkuchen topping

Smelt voor het chocoladeglazuur de chocolade en verdeel dit over de Lebkuchen. Als het glazuur nog zacht is, kan je de chocolade-Lebkuchen versieren met noten of andere toppings. Wanneer het glazuur hard is geworden kun je de koekjes bewaren in een bakje, goed afgedekt met een deksel.

Eet smakelijk

Het beste smaken de Lebkuchen als je het deeg 24 uur laat liggen zodat de kruiden goed kunnen intrekken. Maar eerlijk is eerlijk. Wie lukt het nou om zo lang te wachten?