Onderzoek: Meest romantische provincie van Nederland

Geschreven door Redactie

Een romantisch dagje weg gepland? Noord-Holland is the place to be. De provincie blijkt namelijk de meest romantische van Nederland.

In de landelijke top 10 meest romantische gemeenten komt Noord-Holland drie keer voor. Amsterdam eindigt zelfs op de eerste plaats. Wel zijn er grote verschillen per gemeente: je kunt niet overal terecht voor een potje romantiek. Dit en meer blijkt uit onderzoek van ThePerfectWedding.nl.

Om te bepalen wat de romantische hotspots van Nederland zijn, bracht ThePerfectWedding.nl per gemeente 18 verschillende ‘romantische onderzoekscategorieën’ in kaart. Deze variëren van aantal het chocolatiers, bloemisten en hotels per inwoner tot het aantal huwelijken. Aan de hand van deze categorieën is voor elke gemeente een score berekend.

Top 5 meest romantische gemeenten van Noord-Holland

Op zoek naar een mooie bestemming in de buurt voor een eerste date? De top 5 meest romantische gemeenten binnen de provincie ziet er als volgt uit:

Amsterdam (score: 7,6)

Enkhuizen (score: 7,4)

Haarlem (score: 7,2)

Gooise Meren (score: 7,1)

Bloemendaal (score: 7,0)

De hoofdstad scoort vooral hoog door de romantische omgeving (vol historische gebouwen). Ook hoef je er niet ver te reizen naar populaire date-opties zoals musea, bioscopen en podia. Voor een romantische omgeving kun je ook in Enkhuizen terecht, al zijn hier naar verhouding minder date-opties dan in Amsterdam. 

Hollands Kroon komt juist minder positief uit het onderzoek. Het is de enige gemeente in Noord-Holland met een onvoldoende (5,4) en is hiermee de minst romantische gemeente van de provincie.

Dit zijn de meest romantische plekjes van Nederland

Ook buiten Noord-Holland is er genoeg te ontdekken als je op zoek bent naar een potje romantiek. Andere gemeenten die hoog scoren zijn bijvoorbeeld Doesburg (Gelderland), Beek en Maastricht (beide Limburg) en Delft (Zuid-Holland). 

Benieuwd hoe andere gemeenten binnen en buiten de provincie scoren? Hier lees je meer over het onderzoek: https://www.theperfectwedding.nl/informatie/romantische-gemeente