Hoe beoefen je empathie?

Geschreven door Redactie
Hoe beoefen je empathie?

Empathie beoefenen is één van de belangrijkste levensvaardigheden die je kunt leren of hebben.

Het kunnen begrijpen en delen van de gevoelens van anderen helpt je om je te kunnen relateren aan de mensen om je heen. Terwijl empathie natuurlijk is voor sommige mensen, kan het een uitdaging zijn voor anderen. Er zijn hiervoor een aantal manieren om empathie te leren tonen aan de mensen om je heen.

Laat diegene weten dat je begrijpt wat hij of zij doormaakt. En als je het niet helemaal begrijpt of het niet zelf hebt meegemaakt, vertel dan simpelweg dat de gevoelens die ze dan hebben echt en geldig zijn. Je hoeft het niet eens met iemand te zijn om diegene te accepteren, en het laat zien dat je begrijpt dat diegene ook gewoon een mens is.

Kijk wat je gemeen hebt. Wanneer je met iemand nieuw praat probeer twee of drie dingen die jullie in gemeen hebben uit te kiezen. Je zult verrast zijn, je zult misschien meer in gemeen hebben met de mensen om je heen dan je zou denken. Interesse tonen in de levens van anderen is ook een goede manier om dagelijks empathisch te zijn.

Denk aan de gevoelens van anderen. Als je moeite hebt met het inleven aan je medemens, probeer jezelf dan in hun schoenen te zetten en om over hun gevoelens na te denken. Als je op die manier empathie kunt tonen kun je je beter aan de persoon relateren en je eigen gevoelens over diegene zijn gedrag beter in de hand houden.

Onze Ambassadeurs