Zo verbeter je je handschrift

Geschreven door Redactie
Zo verbeter je je handschrift

Een slecht handschrift kan ongemakkelijk zijn en je professionele leven veel beïnvloeden. In plaats van je handschrift steeds slordiger te laten worden, kun je er ook iets aan doen om het te verbeteren.


Analyseer

Schrijf paragrafen. Kies een onderwerp dat jij leuk vindt en schrijf er minimaal vijf zinnen over. Als je geen inspiratie hebt kun je ook iets overschrijven uit een boek of uit de krant. Het doel is om een idee te krijgen van hoe je handschrift er gemiddeld genomen uitziet. Hoe meer je schrijft, hoe beter je analyse zal zijn.

Kijk naar de schuinte. De hoek waarin je je letters schrijft kunnen je handschrift mooi of slecht maken. Staat je handschrift haaks op de lijn eronder? Vallen de letters naar links of naar rechts? Een beetje schuinte is niet erg, maar te veel kan ervoor zorgen dat het moeilijk te lezen is.

Verbeteren

Pas de houding van je hand aan. Je moet je pen tussen je duim en wijsvinger vasthouden, en de punt laten rusten op de zijkant van het bovenste kootje van de middelvinger. De achterkant van de pen rust op de knokkel van je wijsvinger, of op het stuk tussen je wijsvinger en je duim. Als je de pen te stevig of te los vasthoudt zul je een slecht handschrift krijgen. Houd de pen voor het beste resultaat vast op maximaal een paar centimeter vanaf de punt.

Oefen het alfabet. Schrijf rijen en rijen vol met elke letter van het alfabet in kleine letters en hoofdletters. Gebruik het handschrift dat je hebt uitgeprint ter inspiratie en concentreer je op wat je wilt veranderen. Als je te schuin schrijft, let er dan goed op dat je nu verticaal blijft schrijven. Als je de vorm van je letters wilt veranderen, probeer dan de vormen van je voorbeeld na te maken.

Schrijf zo veel mogelijk met de hand. Schrijf als het mag een essay met de hand in plaats van op de computer, of schrijf iemand een brief in plaats van een e-mail. Door zo veel mogelijk met de hand te schrijven kun je je handschrift blijven verbeteren. Het duurt misschien wat langer, maar je bouwt dan de nodige spieren op zodat je gemakkelijk en netjes kunt schrijven.