LekkerVega RestaurantWeek binnenkort van start

Geschreven door Redactie
LekkerVega RestaurantWeek binnenkort van start

De allereerste LekkerVega RestaurantWeek, de opvolger van de Vegetarische Restaurantweek die bijna een decennia lang georganiseerd werd door de Vegetariërsbond, gaat binnenkort van start. Honderden restaurants in Nederland serveren dan vegetarische en/of veganistische gerechten of zelfs een speciaal vega menu.

De Vegetariërsbond maakt deze restaurants en andere eetgelegenheden meer zichtbaar voor de consument. Voor restauranthouders biedt dit ook de mogelijkheid om een nieuwe ‘flexitarische’ doelgroep aan te spreken. En voor ‘traditionele’ eetgelegenheden is dit een kans om zichzelf van een andere kant te laten zien.
Anderzijds wordt vooral aan vleeseters en flexitariërs gevraagd de hap te wagen!
De LekkerVega RestaurantWeek sluit goed aan bij de opmars van vegetarische en vegan gerechten op de menukaart en andere (duurzame) ontwikkelingen in de horeca. En natuurlijk ook bij het ‘LekkerVega Keurmerk voor Restaurants’ waaraan inmiddels bijna 500 gecertificeerde restaurants deelnemen.

Vaker vega in de horeca

Uit eerder onderzoek van Koninklijke Horeca Nederland bleek dat 70% van de horecaondernemers ziet dat gasten vaker kiezen voor een vegetarisch of plantaardig gerecht. 36% van hen had in 2019 ook meer vega gerechten op de kaart staan dan voorheen, en die trend is voorgaande jaren alleen maar toegenomen, mede dankzij het LEKKER VEGA Keurmerk voor Restaurants, dat de Vegetariërsbond net voor de uitbraak van corona in 2020, lanceerde. Dit maakt het vega aanbod in Nederland steeds veelzijdiger.

Consumenten, vrijwilligers en socialmedia influencers helpen de LekkerVega RestaurantWeek te promoten; bovendien wordt met diverse winacties geprobeerd aan het virale aspect van socialmedia te voldoen.

Restaurants met het LEKKER VEGA Keurmerk

Deze restaurants hebben de lat inmiddels hoger liggen: zo is er bijvoorbeeld voor eieren een minimumgrens van Beter-Leven-3-Sterren en wordt gelatine (van slachtafval) vervangen door een plantaardig alternatief. Met positieve impact op dier, milieu en klimaat tot gevolg.

Vega aanbod in beeld

Op lekkervega.nl is het volledige LEKKER VEGA overzicht van restaurants te vinden. Hier kunnen restaurants gezocht worden op waardering en op provincie of woonplaats. Het aanbod varieert enorm: van lunchroom met vegan gebak en eetcafé's tot en met Michelinster-restaurants, waaronder 'Groene Michelinster'-winnaars. Ook zijn er bekende ketens aangesloten zoals SUGO, De Beren, FLFL en SLA.
De Vegetariërsbond streeft naar een database met minimaal 1.000 restaurants die bovengemiddeld aantal opties op de menukaart aanbieden.
Restaurants die nog geen keurmerk hebben, kunnen zich gratis aanmelden via lekkervega.nl.

Aanhaken bij de LekkerVega RestaurantWeek is nog mogelijk, en ook zónder het genoemde keurmerk, en is bovendien ook gratis.