Laten we het hebben over magie!

Geschreven door Redactie
Laten we het hebben over magie!

Magie is een performancekunst die het publiek vermaakt door het creëren van illusies. De methoden van schijnbaar onmogelijke of bovennatuurlijke prestaties gebruiken natuurlijke middelen. De persoon die dergelijk amusement uitvoert, wordt een goochelaar of een illusionist genoemd.

Mensen hebben in de loop van de geschiedenis magische vertoningen gecreëerd. Een van de meest bekende goochelaars was Harry Houdini, hij werd ook wel de ‘Boeienkoning’ genoemd. Bekend om zijn ontsnappingskunsten, had Houdini een reeks goocheltrucs op het podium ontwikkeld en volledig gebruik gemaakt van goocheltechnieken, waaronder nep-apparatuur en samenspanning met individuen in het publiek. Zijn kennis van de showbusiness was net zo uitzonderlijk als zijn showmanschap. Hij liet zich vastbinden met bijvoorbeeld touwen, kettingen, hangsloten en handboeien, om hieruit te ontsnappen. Houdini zorgt steeds meer naar het onmogelijk en ging telkens een stapje verder met zijn ontsnappingskunsten.

Hij ontsnapte ook uit extreme situaties, zo ontsnapte hij bijvoorbeeld uit kisten die in de zee werden gegooid. De meest bekende en indrukwekkende ontsnapping was toen hij werd vastgebonden in de beste bewaakte gevangenis van Amerika, Alcatraz. Ook hier wist hij uit te ontsnappen.

Naast ontsnappingskunst zijn er vele andere magische categorieën zoals:

Podiumillusies

een soort grootschalige uitvoering op een podium;

Parlor magic

een optreden voor een middelgroot publiek, zoals een auditorium;

Micromagie

van dichtbij uitgevoerd met munten, kaarten en andere kleine voorwerpen. Het wordt ook wel close-up of tafelmagie genoemd;

Escapologie

In dit soort performance ontsnapt de artiest uit een gevaarlijke situatie, zoals ondergedompeld worden terwijl hij geboeid is of bungelen aan een brandend touw;

Zakkenrollermagie

Een afleidingstype van uitvoering, de artiest, laat horloges, sieraden, portefeuilles en meer verdwijnen door misleiding. Het publiek is getuige van het hele gebeuren;

Mentalisme

Dit soort uitvoeringen verbluft het publiek met de krachten van intuïtief, geheugen, deductie en andere geestendaden van de artiest.

Veel goochelaars nemen hun talenten en combineren ze. Of ze nu meegaan om op straat te showen of kinderen te entertainen, ze verbeteren hun vaardigheden op verschillende manieren. Anderen reizen met beurzen of demonstreren hun vaardigheden op bedrijfs- of beurzen. Ook geniet het publiek samen van komedie en magie.

Woon een goochelshow bij, leer jezelf een goocheltruc of kijk hoe andere goochelaars optreden. Lees een boek over Harry Houdini of een andere goochelaar. Bezoek een magisch museum. Deel je favoriete goocheltrucs op sociale media en gebruik #NationalMagicDay.

Onze Ambassadeurs