Motiverende verhalen voor studenten

Geschreven door Redactie

Sommige studenten hebben een drive van binnenuit om nieuwe dingen te leren en nieuwe ideeën te verkennen, terwijl anderen naar succesvolle personen om hen heen kijken en gemotiveerd raken om hard te leren. Dit is echter niet voor alle studenten het geval en velen van hen zullen een enorme motivatie en inspiratie van leraren en ouders nodig hebben om hard te werken. 

Verhalen zijn altijd een favoriet gebied voor studenten die hun liefde en interesse oproepen. Dit is een van de redenen waarom leraren dit gebruiken als een hulpmiddel om hen op veel gebieden te motiveren. In dit artikel lees je een paar motiverende verhalen die studenten helpen hard te werken en hun basis te leggen voor een succesvol leven.

Kentucky Fried Chicken (KFC)

Het waargebeurde verhaal van kolonel Harland Sanders die in zijn leven talloze keren teleurgesteld was en zijn droom laat in zijn leven nog steeds waarmaakte, is echt inspirerend. Hij is een drop-out van de zevende klas die vele ondernemingen in het leven heeft geprobeerd, maar elke keer bitter smaakten. Hij begon op zijn 40e met het verkopen van kip, maar zijn droom van een restaurant werd vele malen afgewezen vanwege conflicten en oorlogen.

Later probeerde hij zijn restaurant te franchisen. Zijn recept werd 1009 keer afgewezen voor de definitieve goedkeuring. En al snel werd het geheime recept “Kentucky Fried Chicken” wereldwijd een enorme hit. KFC werd wereldwijd uitgebreid en het bedrijf werd verkocht voor 2 miljoen dollar en zijn gezicht wordt nog steeds getoond in de logo’s.

Moraal van het verhaal: Ben je gestopt met je pogingen om een onderneming te ondernemen alleen omdat je een paar keer bent afgewezen of gefaald? Kun je zelfs een mislukking van 1009 keer accepteren? Dit verhaal inspireert iedereen om hard te proberen en in jezelf te geloven totdat je succes ziet, ondanks hoe vaak je hebt gefaald.

De groep kikkers

Een groep kikkers reisde door bossen en twee van hen vielen per ongeluk in een kuil. De andere kikkers die boven veilig waren begrepen hoe diep de put was en zagen geen hoop voor de kikkers om eruit te ontsnappen. Beide kikkers probeerden uit de put te komen, maar faalden vele malen. De kikkers aan de veilige kant schreeuwden naar hen om het proberen op te geven. Uiteindelijk hoorde een kikker de andere kikkers en besloot te stoppen met proberen en viel dood neer. De andere kikker bleef echter proberen en slaagde er uiteindelijk in de top te bereiken. De andere kikkers vroegen hem: “Heb je ons niet gehoord?” Hij legde uit dat hij slechthorend was en dacht dat andere kikkers hem aanmoedigden om eruit te komen.

Moraal: Sommige mensen om je heen vragen je misschien om altijd aan de veilige kant te blijven en te stoppen met proberen en risico’s nemen. Er is echter geen winst zonder pijn. Dus probeer hard om succes te behalen in het leven, ondanks wat het leven je biedt.

Strijd ontwikkelt kracht

Op een dag liep een man langs een tuin toen hij een vlindercocon zag die op het punt stond open te gaan. Hij zag een kleine opening en keek naar de urenlange strijd die de vlinder doormaakte om het lichaam eruit te krijgen. Na vele uren leek het alsof de vlinder stopte met proberen omdat er geen vooruitgang was. Hij dacht de vlinder te helpen door de cocon met een schaar door te snijden. Dus de vlinder kwam er gemakkelijk uit, maar de vleugels waren verschrompeld en het lichaam was klein en verdord. Helaas kon de vlinder niet vliegen en de rest van zijn leven kruipen met een gewond lichaam.

Moraal: Dit is de manier van de natuur om het belang van strijd in het leven te vertellen. Soms zijn er verschillende soorten worstelingen nodig in het leven om je in de toekomst sterker te maken. Voel je nooit teleurgesteld in het leven en stop niet met proberen wanneer het leven je worstelingen biedt, maar blijf vechten totdat je succes ziet.

Kansen zien in obstakels

Er was eens een koning die nieuwsgierig maar welvarend was. Hij besloot zijn medemensen te testen om te weten wie een goede levenshouding heeft en wie wat tijd zou willen vrijmaken voor de vooruitgang van het land. Hij plaatste een enorm rotsblok midden op de weg en verstopte zich op een nabijgelegen plek om te zien of iemand een poging zou doen om het weg te schuiven. Hij zag enkele rijke kooplieden en hovelingen langs de weg komen. Geen van hen deed een poging om het te verplaatsen, maar liep gewoon weg terwijl anderen de koning de schuld gaven van het niet onderhouden van wegen. Later kwam er een boer langs met een lading groenten en zag het rotsblok. Hij probeerde het rotsblok weg te schuiven. Na een zware inspanning slaagde hij erin om het weg te krijgen. Hij zag een portemonnee liggen op de plaats van het rotsblok. Het bevatte veel gouden munten en een briefje van de koning met de tekst ‘dit is de beloning voor de persoon die het rotsblok weghaalt’.

Moraal: Het is heel gewoon dat mensen weglopen voor problemen en obstakels. Maar het verhaal laat duidelijk zien hoe belangrijk het is om in elk obstakel een kans te zien die onze toestand zou kunnen verbeteren. Investeer wat tijd om obstakels op je weg te verwijderen en ervaar veel ongeziene kansen.

Laat je stress los

Een professor kwam de klas binnen met een half glas water in zijn hand. De studenten verwachtten de oude veel voorkomende vraag “was het halfleeg of half vol?” Maar tot zijn verbazing vroeg hij hen: “Hoe zwaar is dit glas water?”

De antwoorden van de studenten varieerden van 25 gram tot 200 gram. Maar de professor antwoordde dat het werkelijke gewicht van het glas met water er niet altijd toe doet, maar het gaat erom hoe lang je het glas vasthoudt. Als je het glas een minuut vasthoudt, voel je niet veel gewicht. Maar als je 10 minuten vasthoudt, voel je iets meer gewicht en wordt het met de uren zwaarder voor je. Als je het de hele dag vasthoudt, zouden je handen gevoelloos worden en pijn doen. Hetzelfde is het geval wanneer je stress met je meedraagt. Als je er een tijdje over nadenkt en het verlaat, dan is er geen probleem, maar als je er uren over nadenkt, begint het een probleem te worden en wordt het erger als je ermee naar bed gaat.

Moraal: Je moet leren je stress los te laten en er nooit mee naar bed te gaan. Als je er iets aan kunt doen, doe het dan gewoon. In het andere geval, laat het gewoon achter en werk naar je doelen toe, anders doodt het gewoon je productiviteit.

Dit zijn slechts enkele van de vele motiverende verhalen die studenten begeleiden om hard te werken en succesvol te worden. Zulke inspirerende verhalen kunnen helpen om morele waarden in het leven te behouden, ongeacht wat het leven hen biedt.