Binnenkort met vakantie? Pas op voor dit reisgezelschap!

Geschreven door Redactie
Binnenkort met vakantie? Pas op voor dit reisgezelschap!

Met de zomer voor de deur, staan we op het punt om onze koffers te pakken en er even tussenuit te gaan. Maar tussen al het plezier van je vakantie schuilt een onverwachte dreiging: bedwantsen! Deze onzichtbare parasieten kunnen je vakantiegenot flink bederven met jeukende beten en een zeer onaangenaam gevoel. “We kunnen er niet vaak genoeg voor waarschuwen,” zegt Merijn Janssen van ongediertebestrijders platform Beestjes Kwijt. “Want de overlast wordt met het jaar erger.”

Voorkom onaangename souvenirs

“Die kleine bloedzuigers veroorzaken letterlijk en figuurlijk nachtmerries.” aldus Janssen. “Bedwantsen vermenigvuldigen zich razendsnel en zijn meester in verstoppertje spelen”. Overdag verbergen ze zich, maar 's nachts, als jij ligt te slapen, verlaten ze hun schuilplaats en slaan ze toe. Ze voeden zich dan met je bloed. Dit zorgt niet alleen voor jeukende bultjes, maar het brengt ook emotionele stress, ongemak en slapeloze nachten. Dit heeft uiteindelijk een grote impact op je zomervakantie. En het ergste? Ze reizen zonder pardon met je mee naar huis, zonder dat je het doorhebt.”

Een bedwantsenbeet herken je aan rode, jeukende bultjes op de huid. De beten verschijnen meestal in groepjes of een rij. Bedwantsen laten soms ook kleine bloedvlekjes achter op lakens of kussens.

Experts zien toenemende problemen

Ongediertebestrijders in Nederland zien na elke vakantieperiode het aantal meldingen van bedwantsen explosief stijgen. Die overlast lijkt overigens elk jaar groter te worden. “Niet zo gek ook”, zegt Janssen. “Wereldwijd gaan steeds meer mensen op vakantie. Hierbij wordt het aandeel kamperen kleiner en het aandeel overnachtingen in hotels, appartementen en vakantiehuizen groter. Als het aantal reisbewegingen van en naar huuraccommodaties stijgt, is de kans op bedwantsen verspreiding ook groter. Daarom is het erg belangrijk dat mensen waakzaam zijn bij aankomst en preventieve maatregelen nemen om deze ongewenste reisgenoten te vermijden."

Populaire vakantielanden met hoog risico op bedwantsen

Ga jij deze zomer naar Spanje of het Verenigd Koninkrijk op vakantie? Wees dan extra alert. Binnen Europa staan deze twee landen namelijk bekend als populaire vakantiebestemmingen met een hoog risico op bedwantsen. Debet hieraan is de combinatie van temperatuur en het hoge aantal inkomende reizigers.

Buiten Europa voeren de Verenigde Staten, Canada en Australië het lijstje aan. Deze landen hebben het verhoogde risico mede te danken aan het internationale reisverkeer en het grote aantal toeristische accommodaties.

Bescherm jezelf tegen bedwantsen op vakantie

Maar schiet nu niet direct in de stress als je een vakantie naar Spanje hebt geboekt. Met de juiste voorzorgsmaatregelen voorkom je vrij eenvoudig dat bedwantsen je vakantieplezier bederven. Hier zijn enkele handige tips die je kunt volgen:

Check de accommodatie: Neem bij aankomst op je vakantiebestemming even de tijd om alles goed te controleren. Let op bloedvlekken op lakens, kleine zwarte stipjes op matrassen en tekenen van insecten in de hoeken van de kamer.

Hou je koffer van de grond: Plaats je koffer niet direct op het bed of de vloer van hotelkamers. Gebruik liever een bagagerek of zet je koffer in de badkamer neer.

Zip it: Gebruik afsluitbare plastic zakken om je kleren en persoonlijke bezittingen te beschermen tijdens de reis. Bedwantsen hebben geen schijn van kans tegen een goed afgesloten zak.

Hete wasbeurt: Terug van vakantie? Pak je koffer buiten in de tuin of op het balkon uit en was je kleren meteen op hoge temperatuur. Bedwantsen overleven temperaturen boven de 50 graden Celsius niet.

Bedwantsen? Schakel meteen professionele hulp in!

Op de vraag wat je moet doen als je bedwantsen aantreft op je vakantiebestemming, is Janssen erg duidelijk: “Meteen melding maken bij je accommodatie. Zij kunnen dan ook direct passende maatregelen nemen. Vraag in de tussentijd wel om een andere kamer en check voor de zekerheid ook even je bagage. Maar wat je ook doet, laat bedwantsen je vakantiepret niet bederven!” 

Ontdek je na thuiskomst bedwantsen? Aarzel dan niet en neem direct contact op met een professionele ongediertebestrijder om het probleem grondig aan te pakken. Zelf bedwantsen bestrijden is namelijk onbegonnen werk. Voor meer informatie of professioneel advies, kijk op Beestjeskwijt.nl.