Koppel hangt bomen vol met jassen voor minderbedeelden

Koppel hangt bomen vol met jassen voor minderbedeelden

Wel liefst 140 jassen gaan Gertien en Jos de komende weken ophangen aan de bomen op het Bolwerk in Haarlem.

Het idee van het pas getrouwde stel om als trouw cadeau tweedehands jassen te vragen om in het park op te hangen voor mensen die het niet breed hebben.

“Op onze bruiloft hebben we al veel jassen gekregen”, vertelt Gertien. Maar dat ze nog zoveel meer jassen zou krijgen na een facebookoproep hadden ze niet verwacht. “Er waren ook mensen met 25 jassen die zij weer hadden ingezameld. Ons hele huis ligt vol met jassen.”


De eerste twintig jassen hangen nu rondom het Museum van de Geest aan de Schotersingel. De andere jassen worden de komende twee weken opgehangen om ‘geplukt’ te worden. Jos heeft er lichtjes bij gehangen, zodat ook ’s avonds mensen een jas kunnen komen halen. “Mensen kunnen dan een beetje ongezien komen. Want armoede is ook schaamte.”

Gertien en Jos hebben het idee opgedaan in Harderwijk waar Gertien vandaan komt. “Daar doen ze het al drie jaar en daar gaat het heel goed”, weet Jos. Maar hij weet niet hoe het hier in Haarlem zal gaan. Voordat de jassen hingen was er al iemand langs gekomen. “Die dacht dat het een broodje-aap verhaal was, maar hij zei dat hij later nog terug zou komen.”

Gertien meldt nog wel dat er echt niet meer jassen nodig zijn. Maar ze zou het wel leuk vinden als het initiatief zich over andere steden en dorpen verspreid.