Styleren kun je leren

Geschreven door Redactie
Styleren kun je leren

Je ziet het geregeld in woonwinkels, magazines en op internet. Met name Pinterest staat er vol mee. Van die mooie interieurplaatjes, perfect neergezet, perfect gestyled.

Het maakt dat je op een holletje vol goede moed allerlei woonaccessoires gaat inslaan en jezelf vervolgens afvraagt wat je er eigenlijk allemaal mee aan moet. Je begint, probeert, maar kunt je draai maar niet vinden om aan dat perfecte interieurplaatje te voldoen. Ik hoor je denken, waarom lukt mij dat niet? Een herkenbaar struikelblok. Maar laat ik nou verklappen dat het zo ingewikkeld nog niet is!

Want styleren kun je leren en ik kan het weten. Van rommelkont naar eigentijdse styling projecten. Het is gewoon een kwestie van doen. En als ik het kan, kan jij het ook. Hoe begin je als je thuiskomt met al je nieuwe woonaccessoires? In de eerste plaats, leg je accessoires liever niet klakkeloos uit door je gehele woning. Bovendien, niet overal hoeft iets te staan. Kies bewust voor bepaalde hoeken en laat sommige plekken of hoekjes zelfs leeg. Dat komt rustiger en opgeruimd over. Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Het werkt in ieder geval bij mij. Je hoeft ook de show niet te stelen met de nieuwste accessoires, of altijd maar meer en groter. Met accessoires die jij zelf al in huis hebt of je "miskopen" kan ook jij zo'n perfect gestyled sfeertje creëren en is die miskoop ineens een aanvulling in je interieur. Hierbij nog 3 basis styling-tips waar jij lekker mee aan de gang kunt:1. Groeperen

Begin met het verzamelen van je favoriete woonaccessoires. Kijk dan goed naar de verdeling tussen kleur, print, vorm, maat, hoe en waar je het tot een geheel wilt vormen. Probeer na te denken wat het toevoegt. Valt er een accessoire net buiten de toom? Dan laat je het weg. Ze zeggen weleens, styling is de kunst van het weglaten.... Gebruik verschillende accessoires om er een spannend en uitnodigend geheel van te maken. Denk daarbij aan een vaasje, kandelaar, een dierbaar beeldje of foto en een plant. Merk één voorwerp aan als eyecatcher. Dan kun je gaan spelen met de opbouw van je groepje. Werk in de hoogte, trapsgewijs naar je eyecatcher toe. Je eyecatcher staat dus centraal in je "stilleven". De basis van balans is de welbekende piramide. Laat je verschillende accessoires overlappen en zich aan elkaar verbinden zodat het een sterk geheel vormt. Het groeperen zorgt voor een speelse aanblik. Een stilleven waar je naar wilt blijven kijken. Binnen je hoekje kun je dan helemaal losgaan zonder dat het een overdadig niets zeggend rommeltje wordt.2. Copy, Paste, of doe toch maar Delete

Symmetrie voelt veilig, maar komt de sfeer niet altijd ten goede. Om indruk te maken met je eigen stylingkunsten moet je symmetrie eigenlijk voorgoed uit je hoofd zetten. Oneven aantallen zorgen juist voor een sterke, speelse compositie. Wel kan het leuk zijn éénzelfde accessoire terug te laten komen in een ander groepje. Zodat je een stukje eenheid creëert in het totaalbeeld. Maar dit is geen must. Met de juiste verdeling, zonder herhaling kun je met talloze verschillende accessoires en kleuren al een eenheid vormen.3. Doe eens gek

Gebruik je fantasie en geef een persoonlijke twist aan je gezellige sfeertje. Neem nou de stolp, wie kent hem niet. Inmiddels een veelgebruikte tool om van iets simpels iets interessants te maken. Zo kun je eindeloos variëren en verrassen met de inhoud van een stolp. Ditzelfde kun je bijvoorbeeld ook met een draadmand doen. Zet er een kamerplant op, of gooi er een voorraad wijnflessen in. Oké, gooien met wijnflessen is misschien niet zo'n goed idee. Maar speel dus met de middelen die je hebt, op een eigentijdse manier. Zo wordt jouw interieur creatie iets heel persoonlijks.Blijf lekker rommelen, verplaatsen en vooral veel oefenen. Met deze 3 basis tips kun jij meteen aan de slag. Denk ook in seizoenen en verander lekker vaak. Dat hoeft niet eens veel geld te kosten, het kan ook echt low-budget. Ga eens lekker struinen in een kringloopwinkel, haal de stylist in jezelf naar boven en heb er bovenal heel veel plezier in. Wedden dat jij binnen know time complimenten krijgt over jouw interieur?