Gezonder eten en kilo’s minder voedselverspilling in Alkmaar

Geschreven door Redactie
Gezonder eten en kilo’s minder voedselverspilling in Alkmaar

In Alkmaar namen 5 horecaondernemers vanaf 11 april 2022 deel aan een traject van de provincie Noord-Holland en de gemeente Alkmaar om voedselverspilling tegen te gaan.

Daarnaast hebben zij tenminste 1 duurzamer of gezonder gerecht op de kaart gezet of een bestaand gerecht aangepast om hun footprint te verlagen.

Tijd voor een tussenstand; 14 juli kwamen alle ondernemers en initiatiefnemers van gemeente en provincie bij elkaar voor een informele lunch bij Brownies&downieS. Wethouders Robert te Beest en Nicole Mulder waren ook aanwezig. Wethouder Duurzaamheid Nicole Mulder van Alkmaar: “Het is een mooi project met effect op de hele keten. De ondernemer neemt het voortouw, medewerkers krijgen meer inzicht in gezonde en duurzame voeding en het biedt gasten de mogelijkheid om een duurzamere keuze te maken.”

Dat laatste bleek uit de hoeveelheid positieve reacties die gemeente Alkmaar ontving na het schrijven over de campagne. “Het onderwerp is actueel en er is een toenemende behoefte aan gezonde en duurzame voeding bij zowel gast als ondernemer.” Dat het ook de gast bereikt, merkte Sil Vendel van Grand Café De Kleine Waarheid al snel: “We zijn echt wakker geschud, en we zijn nu zeker de positieve uitwerkingen van het programma aan het ondervinden. Concreet hebben we de menukaart aangepast en we zien al dat mensen het heel tof vinden dat we nu meer bezig zijn met bijvoorbeeld het aanbod van kleinere porties en meer producten uit de streek.”
 
Gedeputeerde circulaire economie Rosan Kocken reageerde enthousiast na het spreken van de ondernemers: “Het is mooi om te zien wat zo’n traject naar boven brengt bij ondernemers. Hun enthousiasme en manier van aanpakken zijn aanstekelijk. Hopelijk ook voor collega-horecaondernemers. En eigenlijk gaat het niet om een keuze, het is de toekomst. We moeten anders met grondstoffen én ook ons voedsel omgaan. Dat het simpelweg ook echt gewoon geld oplevert voor de ondernemers, is win-win. Ik kijk uit naar de eindmeting!”