Restaurant Boerkok. Waar de kok boert en de boer kookt

Geschreven door Redactie
Restaurant Boerkok. Waar de kok boert en de boer kookt

Vorige maand waren wij van de redactie uitgenodigd om te komen eten bij familiebedrijf Boerkok in Lelystad. Een gewone boerderij zo op het eerste gezicht, maar niets is minder waar. Er staat een heus restaurant. Wat op het eerste gezicht een aardappelschuur lijkt, is omgetoverd tot een ruim en vooral smaakvol ingericht restaurant. Twee gastronomische entrepreneurs runnen het restaurant, namelijk Gerhard Flantua en zijn vrouw Wilma. 

Burenboeren Diner

Gerhard heeft een lange status met een horeca achtergrond, zijn vrouw is stewardess en is het gezicht en gastvrouw op de dagen dat zij open zijn. Een betere combinatie als ondernemerspaar kun je je niet voorstellen. Hun beide dochters, Sanne en Eva én Sanne haar vriend Tim, draaien ook mee in de zaak. Wij waren aanwezig op een zaterdag, op het zogenaamde Burenboeren Diner dat elke zaterdagavond gehouden wordt. Eten wat de boer schaft om het zo maar te zeggen. Vier heerlijke gerechten, van hoog niveau, bereid met regionale en lokale producten. Geserveerd met een bijpassend wijnarrangement (indien gewenst). Wat hebben wij genoten. Wat ons betreft een grote aanrader!

Wilma vertelt: “In 1993 hebben Gerhard en ik het restaurant op Luchthaven Lelystad overgenomen waar we tot oktober vorig jaar, dus 28 jaar, Restaurant Flantuas hebben gerund. In 2016 mochten we de boerderij kopen en hebben een aantal jaar de ‘aardappelschuur’ als evenementenlocatie gebruikt. In Coronatijd, na de eerste lockdown toen we dachten Corona verleden tijd was, hebben we de aangrenzende werktuigenschuur verbouwd tot een kas waarin we een restaurant hebben gecreëerd. We draaien nu als Boerkok pas volledig sinds februari dit jaar, toen de horeca weer open mocht.”

“Gerhard is al sinds zijn 15e in de restaurantkeuken aan het werk. Heeft zichzelf opgewerkt als souschef en chef-kok en deed zijn ervaring op in diverse sterrenrestaurants. Toen wij getrouwd waren wilden we een eigen bedrijf en kozen voor het restaurant op de luchthaven. Ik woonde vroeger als tiener op een boerderij in de buurt en heb in datzelfde restaurant menig jaar gewerkt. We hebben elkaar in de horeca ontmoet, maar ik ben in 1986 bij de KLM als stewardess gaan werken en dat doe ik nog steeds, weliswaar al heel lang niet meer fulltime. Sanne, onze oudste dochter, heeft de Hogere Hotelschool in Leeuwarden afgerond en heeft ook een kookopleiding gevolgd. Zij is al enige jaren werkzaam in ons bedrijf. En Eva, onze jongste dochter, heeft Fooddesign gestudeerd aan de HAS in Den Bosch en heeft een master afgerond aan de Slow Food University in Bra, Italië. Naast haar eigen onderneming, Studio Daagsch, doet ze veel op de achtergrond voor Boerkok, met name social media.

Boerkok, een lokaal gezicht met een Flevolands identiteit

Gerhard: “Wij halen onze versproducten (groenten, vlees) van onze burenboeren. Rundvlees komt van Stadsboerderij de Kemphaan, van Ton en Tineke Saat. Wortelen en bieten van Zonneheerdt, Martin Topper (Dronten) en andere groenten van Bio Erf 17 (Dronten). De kazen die wij serveren, komen van Ard van Wees van de Polderzoom. Naast de huiswijn schenken we wijnen van de Wilgenhorst in Zeewolde. Werken met verse en lokale producten geeft onze gerechten een Flevolands identiteit. Dit is een zeer bewuste keuze.”

“Wij zijn als restaurant open op vrijdag, zaterdag en zondag vanaf 12.00 uur voor koffie, lunch en diner. Op zaterdagavond serveren wij (op reservering) het Burenboerendiner. Onder het motto van “wij koken voor jullie” serveren wij een 4-gangen menu met seizoenproducten van onze burenboeren. Boerkok is open voor gezelschappen, evenementen en manifestaties met een lokaal karakter. Voor zowel zakelijke als privé gelegenheden zijn we 7 dagen per week open voor evenementen, zoals huwelijksfeesten (we zijn een trouwlocatie van de gemeente Lelystad), vergaderingen, seminars, bedrijfsbijeenkomsten, feesten en uitvaarten. Elke zondag serveren wij een zondagsbrunch en daarnaast wordt er geregeld iets georganiseerd zoals bijvoorbeeld een optreden door het Kamerkoor Lelystad en Apollo Ensemble.”

Wij van de redactie zijn zeer verrast. De inrichting bestaat van 2-persoons tafeltjes tot wat grotere gezelschappen en het is er sfeervol ingericht. De ontvangst is uiterst hartelijk, de bediening uitmuntend en het diner was fantastisch! Ja, wij gaan zeker nog een keer terug! Kijk voor meer informatie en een impressie op www.boerkok.nl.

Boerkok

Meerkoetenweg 9, Lelystad

Email: administratie@boerkok.nl

Telefoon: 0320-417731 (van woensdag tot zondag)