Gezond de winter door komen

Geschreven door Redactie
Gezond de winter door komen

De winter kan zwaar zijn voor je gezondheid. Je kunt je uitgedroogd voelen door de droge winterlucht of je somber voelen door een gebrek aan vitamine D. Je kunt zelfs griep krijgen, die zich gemakkelijker verspreidt in de koude en droge lucht. Daarom lichten wij je alvast in en geven tips om gezond te blijven tijdens de winter!

Gezond in de winter?

Om deze winter gezond te blijven, wil je proberen zo goed mogelijk voor jezelf te zorgen. Zorg ervoor dat je aan al je mentale, fysieke en emotionele behoeften voldoet. Hieronder geven we een aantal tips om deze verschillende gebieden aan te pakken en de redenen waarom ze je kunnen helpen gezond te blijven.

Gezond in de winter?

Om deze winter gezond te blijven, wil je proberen zo goed mogelijk voor jezelf te zorgen. Zorg ervoor dat je aan al je mentale, fysieke en emotionele behoeften voldoet. Hieronder geven we een aantal tips om deze verschillende gebieden aan te pakken en de redenen waarom ze je kunnen helpen gezond te blijven.

1. Vitamines

We weten allemaal over het algemeen dat vitamines je lichaam helpen bij het uitvoeren van een aantal belangrijke functies. Vitamine D helpt bijvoorbeeld om normale bloedspiegels van calcium en fosfor te behouden, die de botten versterken. Vitamine C kan het risico op sommige ziektes helpen verlagen. Door multivitaminen te nemen, voel je je misschien beter door een tekort te corrigeren waarvan je niet eens wist dat je het had.

2. Verwen jezelf

Jezelf trakteren is het idee om jezelf wat ‘me-time’ te gunnen, zonder schuldgevoel. Jezelf verwennen is een daad van zelfcompassie. Zelfcompassie is jezelf behandelen met dezelfde vriendelijkheid en zorg waarmee je een vriend zou behandelen. Compassievol naar jezelf handelen kan je helpen bij het bevorderen van een betere geestelijke gezondheid. Al een tijdje zin in die ene chocoladetaart bomvol calorieën? Niet wachten, gewoon doen!

3. Meer bewegen

De voordelen van lichaamsbeweging zijn talrijk. Lichaamsbeweging kan helpen met het volgende:

  • Het houdt je gewicht onder controle;
  • Vermindert risico op diabetes type 2 en metabool syndroom;
  • Versterk je botten en spieren;
  • Verbetert je geestelijke gezondheid en stemming.

Wat is een beter moment om te beginnen met het plukken van de voordelen van lichaamsbeweging dan door nu stappen te ondernemen die je zullen helpen om het warmere weer later beter te waarderen? Train op een manier die je leuk vindt door een goede, ondersteunende sportschool te vinden of zelfs door met een vriend naar buiten te gaan als het weer het toelaat.

4. Was je handen goed

Iedereen weet dat handen wassen belangrijk is, een van de belangrijkste dingen om te doen om te voorkomen dat je ziek wordt en ziektekiemen naar anderen verspreidt. Dus blijf goed je handen wassen.

5. Verzorg je huid

De ijskoude, droge lucht buiten en de verwarming binnenshuis kan in de winter zijn tol eisen van je huid. Hier lees je meer over in het katern Beauty & Lifestyle!