Veel soep eten tijdens de winter

Geschreven door Redactie
Veel soep eten  tijdens de winter

Wat is er lekkerder dan een gloeiendhete kom soep op een ijskoude winterdag? Als het om soep in de winter gaat, zijn er vele redenen waarom soep het perfecte voedsel is. Hier lees je een aantal redenen waarom je meer soep zou moeten eten met het koude weer.

Het lekkerste aan soep in de winter? De warmte! Een hete kom soep zal je zeker opwarmen, zelfs als de thermometer -10 graden aangeeft. Hete soep verwarmt je lichaam van binnenuit, waardoor je een kernwarmte krijgt die zich zeker naar elk deel van je lichaam verspreidt. Verkouden? Keelpijn? Pak een kom soep! Soep is om een aantal redenen goed voor je als het gaat om ziektes. Niet alleen zal de warmte je helpen om die neusgangen te openen, maar kruiden en andere ingrediënten kunnen je benauwdheid onderdrukken, keelpijn verlichten, druk verminderen en meer. Bovendien is soep zacht: er zijn geen ingrediënten die je misselijk kunnen maken of je maag van streek kunnen maken. Soep is snel en gemakkelijk te maken, wat ideaal is voor die dagen dat je even geen zin hebt om te koken. In plaats van naar iets ongezonds te grijpen, warm je een kom soep op en maak je een goede beslissing die ook nog eens makkelijk te maken is!

Immuun boost

Soepen kunnen je immuunsysteem ondersteunen. Eiwitten en groentebouillon bevatten vitamines en mineralen, die nuttig zijn tegen veelvoorkomende aandoeningen zoals verkoudheid, en die het lichaam kunnen helpen zichzelf te herstellen. Bottenbouillon is een superfood dat je immuunsysteem kan versterken en in verschillende gerechten kan worden verwerkt. Ook bevat het essentiële voedingsstoffen die je immuunsysteem helpen goed te functioneren.

Voordelen van gekookte groenten

Hoewel het geweldig is om sommige groenten rauw te eten om hun vitamine- en mineraalgehalte te behouden, kan het koken van bepaalde groenten ook een bijkomend voordeel opleveren. In sommige gevallen kan het koken van groenten ons lichaam helpen de voedingsstoffen in groenten beter op te nemen. Tomaten, Wortels, Kool en Aardappelen zijn enkele van de groenten waar je van kunt profiteren als je ze kookt. Carotenoïden, een belangrijke vorm van fytonutriënt die in de meeste groenten wordt aangetroffen, zijn in verband gebracht met een verminderd risico op leefstijlziekten.

Extra hydratatie

Tijdens de koudere maanden neemt de uitdroging zelfs toe omdat mensen minder dorst hebben en velen vergeten voldoende water te drinken. Bovendien vereist koude lucht dat ons lichaam harder moet werken om warm te blijven, waardoor zweet sneller verdampt. Als je niet oplet, kan je lichaam uitdrogen en dat kan schadelijke gevolgen hebben. Je kunt je vochtgehalte aanvullen door water te drinken, cafeïnevrije groene thee of door voedsel te eten dat veel water bevat. Soep is een voedingsmiddel dat veel water bevat en helpt je lichaam water vast te houden. Soepen op basis van bouillon bevatten natrium, waardoor je lichaam langer water kan vasthouden. Dit kan leiden tot een betere hydratatie zonder constant water te drinken. Een gerecht op basis van bouillon kan worden verbeterd door knoedels, eiwitten of groenten toe te voegen.

Bron van proteïne

Voedingseiwitten zijn essentieel voor een gezond dieet, omdat ze je lichaam helpen bij groeien, herstellen en functioneren. Het toevoegen van eiwitten aan soep leidt tot meer tevredenheid over de maaltijd, vooral in combinatie met koolhydraten en gezonde vetten.

Voor vleeseters is eiwit vanzelfsprekend, maar ook groenteliefhebbers kunnen voordeel hebben bij eiwitrijke soepen. Plantaardige eiwitten zoals linzen, kikkererwten en zwarte bonen zijn een uitstekende manier om eiwitten, vezels en textuur toe te voegen. Veel bladgroenten zoals spinazie bevatten ook verrassend veel eiwitten.

Griepseizoen

Krassende keel, koude rillingen of/en een loopneus? Soep, en vooral kippensoep, is een eeuwenoude aanbeveling voor verkoudheid. Hoewel studies onduidelijk zijn over de voordelen van kippensoep bij verkoudheid, zijn er aanwijzingen dat het geneeskrachtige eigenschappen heeft. Hete kippensoep kan de slijmstroom verhogen en de neusholtes beter reinigen dan gewoon heet water. Van kippenbouillon wordt gezegd dat het helpt om ontstekingen onder controle te houden. De kruiden en de temperatuur van de soep helpen ook. Van soep zit je ook langer vol, een hormoon genaamd ghreline laat je lichaam weten wanneer de maag leeg is, maar als je gemengd voedsel zoals soep eet, vertraagt dit proces.

Volgens sommige studies kunnen degenen die soep eten tot anderhalf uur langer vol blijven dan degenen die vast voedsel eten.

Dus… wat neem jij volgende keer voor je lunch?