Verhalen die je perspectief voor altijd zullen veranderen

Geschreven door Redactie
Verhalen die je perspectief voor altijd zullen veranderen

Als een beeld meer zegt dan duizend woorden, dan spreekt een goed verhaal duizend waarheden. We houden van verhalen met een verborgen betekenis.

Of het nu een film, een boek of een optreden is, de onderliggende waarheid die het ‘A-ha-moment’ oproept, boeit ons. Dat is wat verhalen doen. Verhalen worden al eeuwenlang in alle culturen verteld en ze zijn vandaag de dag net zo diepgaand. Hier zijn twee verhalen die de manier waarop je in het leven staat zullen veranderen.

Hoe jaag je op een aap?

“Weet je hoe jagers vroeger apen in de val lokten?” vroeg een man aan zijn kind. “In plaats van ze een boom in te jagen of pijlen te schieten, zetten ze een zware glazen pot met een smalle hals op de grond, waar het favoriete eten van de apen in zat. Ze zouden dan een stap achteruit doen en zich verstoppen, wachtend tot het nietsvermoedende dier dichterbij kwam. Als dat gebeurde, reikte de aap naar binnen, balde een vuist rond het eten en probeerde het eruit te trekken. De smalle hals van de pot zou de arme aap er echter van weerhouden zijn hand uit te steken! Er was simpelweg geen manier om zijn hand uit de pot te halen zonder het eten los te laten. Maar in plaats van los te laten, zou de aap volharden en weigeren zijn eten te laten vallen. De jagers kwamen dan dichterbij en vingen het om van hun eigen maal- tijd te genieten. ‘Wees niet zoals die aap,’ waarschuwde de man, ‘om in het leven nog een dag te vechten en als persoon te groeien, moet je weten wanneer je moet stoppen, wanneer je verder moet gaan en wanneer je moet loslaten wat je tegenhoudt. ”

Moraal van het verhaal: Soms moet je loslaten en opgeven wat je nu hebt om in de toekomst iets beters te ontvangen. Laat koppigheid niet jouw ondergang zijn!

De waarde van geld

Aan het begin van een nieuw schooljaar staat een leraar voor haar leerlingen met een biljet van 100,00 euro. Ze zegt tegen hen: “Steek je handen op als je dit geld wilt”. Elke hand in de kamer gaat omhoog, waarop de leraar zegt: “Ik ga dit geld aan iemand hier geven, maar laat me eerst dit doen ...” Ze pakt het biljet en verfrommelt het in haar handen, daarna vraagt ze: “Wie wil het nog?” De handen blijven omhoog. De leraar laat het biljet dan op de grond vallen, stampt en maalt het in de grond en raapt het weer op. “Hoe zit het nu?” vraagt ze opnieuw. De handen blijven omhoog. “Klas, ik hoop dat je de les hier ziet. Het maakte niet uit wat ik met dit geld deed, je wilde het nog steeds omdat de waarde hetzelfde bleef. Zelfs met zijn kreukels en vuiligheid is het nog steeds 100,00 euro waard. Ze vervolgt: “Het is hetzelfde met ons. Er zullen soortgelijke momenten in je leven zijn dat je valt, gekneusd en vertroebeld raakt. Maar wat er ook gebeurt, je verliest nooit je waarde.”

Moraal van het verhaal: Je zult altijd genoeg zijn; je hebt iets unieks en speciaals om de wereld te geven en aan te bieden.