Wat zijn microgreens en wat zijn de gezondheidsvoordelen?

Geschreven door Redactie
Wat zijn microgreens en wat zijn de gezondheidsvoordelen?

Als je ooit op een boerenmarkt bent geweest, heb je misschien microgroenten gezien. Het zijn kleine plantjes die als groenten worden gebuikt, vandaar de naam microgreens. Deze kleine stukjes groen worden vaak gebruikt als garnering en toegevoegd aan salades.

Wat zijn microgreens?

Microgreens zijn kleine plantjes die in een gecontroleerde omgeving zijn gekweekt en mogen uitgroeien tot kleine, smakelijke planten. Ze worden al duizenden jaren als een belangrijk onderdeel van het dieet gebruikt, maar deze praktijk is de laatste tijd populairder geworden dankzij de gezondheidsvoordelen en het gebruiksgemak. Microgreens worden vaak spruiten genoemd omdat ze zowel wortels als bladeren produceren als ze volwassen zijn (zoals de meeste planten dat doen). De wortels kunnen worden geoogst vanaf de basis van de plant en worden gebruikt in salades of andere gerechten. De bladeren kunnen rauw of gekookt worden gegeten, maar kan ook gecombineerd worden tot heerlijke gerechten zoals pestosaus of roerbakgerechten!

Wat maakt microgreens zo voedzaam?

Als je op zoek bent naar een snelle boost van vitamines en mineralen, dan zijn microgreens een uitstekende keuze.

Microgreens worden in de grond gekweekt, dus ze bevatten alle voedingsstoffen die planten uit de grond opnemen. Ze zijn rijk aan vitamines en mineralen zoals foliumzuur, magnesium, ijzer en kalium. Microgreens bevatten ook hoge niveaus van antioxidanten die kunnen helpen ontstekingen te verminderen of de immuniteit te verhogen.

Ze bevatten vaak meer antioxidanten dan andere groenten, wat je immuunsysteem kan ondersteunen en het risico op kanker kan verminderen. Hetzelfde geldt voor ijzer: studies hebben aangetoond dat het consumeren van voedingsmiddelen met een hoog ijzergehalte verband hield met lagere percentages hartaandoeningen en beroertes.

Kortom, microgreens zijn een geweldige manier om vitamines en mineralen aan jouw dieet toe te voegen.