Voordelen van een koude douche

Geschreven door Redactie
Voordelen van een koude douche

Als je je ooit hebt afgevraagd wat de exacte voordelen zijn van een koude douche, lees dan verder om te ontdekken tot welke temperatuur je moet afspoelen en of dit een belangrijke rol speelt in je gezondheid en welzijn.


Voordelen van een koude douche

Zoals de meeste mensen, heb je misschien de voorkeur aan warme douches boven koude. Er kunnen echter enkele enorme voordelen zijn die je misloopt als dat zo is. Lees hieronder de voordelen van een koude douche nemen en kijk of je denkt dat het de moeite waard is.


Houd je haar glanzend en je huid gehydrateerd

Als we een warme douche nemen, gaan onze poriën open, maar koude douches kunnen ze tijdelijk strakker maken en helpen de natuurlijke oliën in je huid en haar te behouden.

Als je last hebt van puistjes of het gevoel hebt dat je huid een goede reiniging kan gebruiken, ga dan voor een stomende douche!


Verbeter de geestelijke gezondheid en immuniteit

Koud water stimuleert de aanmaak van noradrenaline en beta-endorfine. Elektrische impulsen worden van onze zenuwuiteinden naar onze hersenen gestuurd als we koude douches nemen. Een koude douche nemen kan voorkomen dat je verkouden wordt door je immuunsysteem te versterken en je beter beschermd te maken tegen ziektes.


Verhoogt de bloedsomloop

Wanneer ons lichaam koud water voelt, schakelt ze van nature over naar de overlevingsmodus en reageert door onze hartslag te verhogen. Het koude water zet je bloedsomloop in overdrive, waardoor je hart efficiënter gaat pompen en de algehele circulatie door je lichaam verbetert. Met een verhoogde bloedsomloop zal je merken dat je huid na verloop van tijd vrijkomt van vervelende oneffenheden en er over het algemeen gezonder uitziet. Verander je doucheroutine en durf de sproeier voor de verandering eens de andere kant op te draaien. Terwijl je lichaam vecht om warm te blijven, zal de verhoogde reactie tijdelijk je metabolisme stimuleren en je helpen wat gewicht kwijt te raken. Als je doel gewichtsverlies is, moet je natuurlijk regelmatig aan lichaamsbeweging doen. Koude douches mogen nooit worden gezien als een vervanging voor lichaamsbeweging. Elke dag minstens een half uur aan lichaamsbeweging doen is uiteindelijk de beste manier om je bloed sneller te laten stromen, en je hoeft niet de hele tijd te bibberen.