Een heerlijke energieke smoothie en zijn voordelen

Geschreven door Redactie
Een heerlijke energieke smoothie en zijn voordelen

Je weet dat je elke dag minstens vijf porties groenten en fruit zou moeten eten, maar krijg je ze ook echt binnen? Met een smoothie als ontbijt (of zelfs als tussendoortje) kom je heel dicht bij dat aantal en krijg je essentiële vitamines en mineralen die je lichaam nodig heeft om de dag door te komen.

Voordelen

Smoothies zijn geweldig voor mensen met spijsverteringsproblemen als je licht verteerbaar fruit toevoegt. Bananen, peren, meloen en bessen zijn allemaal uitstekend voor het spijsverteringsstelsel. En omdat smoothies vloeibaar zijn, is het meeste spijsverterings werk al voor je gedaan en wordt de opname van voedingsstoffen versneld.

Houd je gehydrateerd

Smoothies bevatten veel water. Waarom? Omdat de groenten en fruit die je mixt voor het grootste deel uit water bestaan. De samenstelling van een banaan bevat bijvoorbeeld 74% water. Voor watermeloenen en komkommers kan het zelfs meer dan 90% zijn. Zoals je kunt zien, dragen smoothies gemakkelijk bij aan de 2 liter water die je elke dag hoort te drinken!

Beschermt je lichaam

De groenten en fruit die je in je smoothie stopt, zitten boordevol antioxidanten. Deze vitamines, mineralen en fytonutriënten helpen beschermen tegen vrije radicalen en de schade aan cellen als gevolg van oxidatie. Met elke slok die je neemt, help je je lichaam gezond te houden!

Hoe maak je een gezonde energieke smoothie?

Nu kunnen smoothies een geweldig ontbijt vormen, maar alleen als je de ingrediënten verstandig kiest. Een drankje gemaakt met fruit zoals bananen, mango’s, dadels of druiven is niet erg gezond omdat het vol zit met suiker en je bloedsuikerspiegel in een achtbaanrit zal sturen. Aan de andere kant, door de smoothie in evenwicht te brengen met voedsel met een laag suikergehalte, zoals bessen, appels en perziken en door eiwitten en gezonde vetten toe te voegen, wordt het een vullend en voedzaam drankje.

Hier zijn enkele dingen die je zou kunnen doen om je ontbijt smoothies gezonder te maken:

  • Sla het sap over en gebruik andere vloeistoffen zoals water, melk of melkalternatieven;
  • Voeg geen suiker of suikeralternatieven zoals honing toe;
  • Kies bessen, appels, perziken, grapefruit en andere voedingsmiddelen met een laag suikergehalte in plaats van koolhydraatrijke voedingsmiddelen zoals druiven, mango’s en vijgen.

En om de voedingswaarde van je smoothies een boost te geven, kun je proberen deze ingrediënten toe te voegen:

  • Noten, zaden, pinda- of amandelboter, eiwitrijke zuivelproducten voor eiwit en vet;
  • Eiwitpoeder, spruiten, haver voor eiwit;
  • Diepvriesspinazie (voorgekookt), boerenkool voor extra vitaminen en mineralen;
  • Kaneel, kardemom, nootmuskaat, rauwe cacao, vanille-extract voor extra smaak.

Nu je alle voordelen kent van het drinken van smoothies als ontbijt, is het tijd voor een energiek smoothie-recept!


Smoothie Aardbei-Banaan

Deze klassieke aardbei-bananen smoothie is een groot favoriet. Wat je ook in de blender gooit, het smaakt altijd goed. Voor deze smoothie heb je het volgende nodig: 2 kopjes verse aardbeien, 1 bevroren banaan, 1/2 kopje Griekse yoghurt en 1/2 kopje melk of water. Blend alles in de blender en je hebt in een mum van tijd een energieke en heerlijke smoothie gemaakt.